Langzaam taxiet de piloot zijn Airbus A320 naar één van de startbanen van Schiphol. Het is een mooie zomerse dag en de weerselementen zullen het vliegverkeer niet frustreren; er staat geen zuchtje wind en de helder blauwe lucht is niet verenigbaar met welke vorm van neerslag dan ook.
Eenmaal bij het beginpunt van de baan aangekomen, duwt de vliegenier plotseling de gashengel naar voren, waarna het vliegtuig begint te loeien en trillen. Het is nu zaak om in een ultrakorte tijd een hoge snelheid te ontwikkelen. Er moet namelijk een enorme liftkracht ontstaan om het zeventigduizend kilogram wegende gevaarte aan de zwaartekracht te doen laten ontsnappen.
In een mum van tijd komt het vliegtuig los van het asfalt en maakt snel hoogte, onderwijl de passagiers in hun stoeltjes naar achteren worden gedrukt. Het gevaarlijkste gedeelte van de vliegreis, tot het weer landen, lijkt achter de rug. Lijkt!
Want plotseling hapert de ademhaling van de piloot en klopt zijn bloedpomp in zijn keel. Zijn alvleesklier spuit in een razend tempo adrenaline in zijn aderen die vervolgens al zijn lichaamsfuncties in de hoogste staat van alertheid brengen. Wat is het geval? De gezagvoerder ziet geen donkere onweersbui, maar een donkere zwerm vogels in rap tempo richting zijn vliegmachine opdoemen. Ganzen!
En dan gaat het heel snel, het grootste deel van de ganzenwolk scheert rakelings langs de met-vierhonderd-kilometer-per-uur-voortrazende-vliegmachine heen. Echter niet alle ganzen zijn even gelukkig. Sommige exemplaren knallen frontaal op de cockpit en spatten uiteen, andere ganzen worden in de straalmotoren gezogen, verhaspeld en in as veranderd.
De snelhandelende piloot brult door zijn contactlijntje met de verkeerstoren de term ‘birdstrike’ en vraagt toestemming om direct te mogen landen. De kans dat de onfortuinlijke vogels zorgmakende schade aan de ijzeren vogel hebben berokkend is namelijk levensgroot aanwezig …
Op de nationale luchthaven komt het een paar keer per jaar voor dat een piloot zijn vlucht moet afbreken omdat er tijdens het opstijgen een aanvaring met vogels heeft plaatsgevonden, hetgeen tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Tot honderd jaar geleden hadden vogels het luchtruim helemaal voor zichzelf alleen, heden ten dage zijn de kaarten echter anders geschut en hangen er iedere dag meer dan vijftigduizend commerciële vliegtuigen in de lucht.
Het grootste gedeelte van de tijd vliegen passagiersvliegtuigen op tien kilometer hoogte, ver buiten het bereik van vogels. Maar tijdens het opstijgen en landen, treedt er een vermenging op tussen de twee leefwerelden en kunnen ze onverhoopt in elkaars vaarwater terechtkomen, met altijd een catastrofale afloop voor de vogels en soms voor het vliegtuig al gevolg.
Vogels houden zich maar al te graag op in de omgeving van vliegvelden. Het zijn doorgaans mensluwe gebieden en dat trekt vogels enorm aan. Voor vliegveldbeheerders zijn vogels geen graaggeziene gasten en zij doen er alles aan om ze te verjagen. Zo wordt het gras tussen de ladingsbanen hoog gehouden om het voor ganzen niet aantrekkelijk te maken om er te gaan snaaien. Hoog gras is natuurlijk wel weer aanlokkelijk voor weidevogels om daar te nestelen. Speciaal afgerichte viervoeters patrouilleren echter regelmatig over de graszoden om kieviten en grutto’s ervan te weerhouden om daar nestjes te maken.
Op het moment dat vogels worden gespot rondom een vliegveld, komt er een heel legertje van vogelverdrijvers in actie, die met lichtkogels en laserlichten de vliegbeesten de stuipen op het lijf jaagt. Ook worden er stereotorens het vliegveld opgesleept die roofvogelgeluiden uitgalmen. Als dat allemaal niet helpt laat men zelfs radiografisch bestuurbare roofvogels opstijgen; modelvalken en modelbuizerds die met een motortje aan boord achter de spreeuwen en merels brommen.
De meeste vogelsoorten worden verdreven en hoeven verder niet te vrezen voor hun leven, echter één vogelsoort is op Schiphol vogelvrij verklaard; ganzen. Kolganzen, nijlganzen, Indische ganzen, Canadese ganzen én brandganzen die het wagen om binnen een straal van tien kilometer van Schiphol te fladderen, lopen het gevaar om zonder pardon uit de lucht geknald te worden!