Zingende Europese kanaries in Julianadorp!

Om een bijtende eenzaamheid de kop in te drukken, schaffen veel oude alleenstaande mensen een beest aan. Mensen die hun hele leven tegen een partner ratelen, tuimelen in een diep gat als hun geliefde op een dag het hoekje om gaat. De dagelijkse stroom aan lieve woordjes droogt dan op.

Het mooiste is om je leven dan met een hond te verrijken; je beste vriend. Maar ja, zo’n dier kan het niet uitzweten en zal derhalve zo nu en dan naar buiten moeten. Als dan óók je rollator je beste vriend is, heb je toch echt een probleem. Een hond heeft namelijk geen boodschap aan het feit dat zijn baasje slecht ter been is. 

De trouwe viervoeter wil dollen met soortgenoten, wil door de koeienstront rollen en gaat aan de riem trekken als tie een collega-hond van het andere geslacht in het vizier krijgt. In bovengenoemde situaties moet je letterlijk sterk in je schoenen staan, om niet omver getrokken te worden. En als je dan broze botjes hebt.

Derhalve waagt het leeuwendeel van de ouden van dage zich niet meer aan Pluto of Fikkie, maar gaat voor Coco of Crocky. Een vogeltje dus. Bij voorkeur een kanarie. Zo’n gele rakker die de huiskamer de hele dag vult met geweldig vogelgezang! Vogelwijsjes die een einde maken aan dodelijke stiltes!

Kanaries leven in het wild op de Canarische eilanden. Tamme exemplaren hebben in de loop van de tijd echter de wereld veroverd en leiden nu een gekooid bestaan in miljoenen woonkamers. Kooitjes waar vanuit ze dus voor geluksmomentjes moeten zorgen voor hun eigenaren!

Een halve neef van de kanarie is de Europese kanarie. Is het territorium van de (wilde) kanarie beperkt tot de eilanden van de Canarische archipel, het leefgebied van de Europese kanarie is vele malen groter. Zoals zijn naam enigszins doet vermoeden, heel Europa. Oók Nederland. De Europese kanarie is ook een zangvogel en kan dus ook een heel repertoire aan liedjes uit zijn mauw schudden. Dus met een beetje geluk staar je op een goeie dag naar buiten in ons polderland en hoor je in je tuintje dat een Europese kanarie het hoogste woord voert en is op de achtergrond in je huiskamer een kanariepietje z’n longen uit zijn lijf aan het blèren.