Als je in Julianadorp aan Zee verblijft, is het zeer de moeite waard om een dagtripje naar Texel te maken. Om op Texel te komen, neem je het veer vanuit Den Helder: een boottocht van slechts 20 minuten. Den Helder ligt bovendien op steenworp afstand van Julianadorp aan Zee. Texel is een soort mini-Nederland (Nederland in het klein). Het grootste vaderlandse Waddeneiland herbergt heel veel verschillende soorten landschappen: bossen, duinen, polders, kwelders, heidevelden, zandstranden, graslanden, bloembollenvelden, et cetera. Texel telt daarnaast zeven verschillende dorpjes: Den Burg, Den Hoorn, ’t Horntje, De Koog, De Cocksdorp, De Waal en Oosterend. Ieder dorpje op Texel heeft zijn eigen karakter en straalt een andere sfeer uit.
De overweldigende natuur en prachtige dorpjes nodigen uit om heerlijk doorheen te wandelen of fietsen. Maar ook museum- en cultuurliefhebbers komen op het eiland ruimschoots aan hun trekken. Daarnaast kun je op Texel een bezoekje brengen aan Ecomare, een fantastisch natuurcentrum waar je onder andere kennis kunt maken met de zeezoogdieren die in de Noordzee leven.
Dieren en planten
Texel is een waar eldorado voor liefhebbers van vogels. In het duinlandschap van het eiland broeden meer dan tachtig verschillende vogelsoorten. In totaal zijn ongeveer driehonderd verschillende vogelsoorten op Texel waargenomen. Zilvermeeuwen zijn de meest voorkomende vogels op het eiland, maar er fladderen ook dwergsternen en velduilen door het luchtruim van het grootste Waddeneiland heen. Naast de duizenden insectensoorten (waaronder zeldzame vlinders zoals atalanta’s, distelvlinders, Sint-Jakobsvlinders, duinparelmoervlinders en het groentjes) leven er ook hermelijnen, konijnen, hazen, kikkers (heikikkers en bruine kikkers), rugstreeppadden en watersalamanders op het eiland. Op Texel, evenals op de andere Waddeneilanden, komen overigens geen vossen voor.
Wandelen op Texel
Op Texel kun je fantastische wandelingen maken. Uiteraard leent het strand van het eiland zich voor urenlange strandwandelingen. Maar daarnaast bezit Texel meer dan 180 kilometer wandelpaden dwars over het eiland heen. Ook natuurgebied De Slufter is zeer de moeite waard om te voet te verkennen. Door de grote variatie aan landschappen vervelen wandeltochten nooit op Texel. Overigens is 10% van de wandelpaden tijdens het broedseizoen van de vogels gesloten voor recreatie van mensen. Deze wandelpaden worden dan opvallend met groen gemarkeerd.
Fietsen op Texel
Je kunt op veel verschillende manieren kennismaken met Texel, maar wellicht de leukste manier is met de fiets. Als je fietst, ben je flexibel en voel je je vrij. Het eiland is doorklieft met talloze fietspaden die je overal op Texel brengen. In totaal heeft het Waddeneiland meer dan 140 kilometer fietspad met in totaal 57 verschillende fietsknooppunten. Er zijn diverse fietsroutes zeer de moeite waard. Zo kun je langs de Waddenzee fietsen over een dijk. En in het voorjaar kun je de 35 kilometerslange Lammetjesfietsroute fietsen. Deze route brengt je langs het meest schaaprijke gebied van het eiland waar je getuige bent van dartelende lammetjes in de wei. Een onvergetelijke ervaring!
Op een zomerse dag wemelt het van de fietsers die heerlijk genieten van de zeewind en het fantastische, gevarieerde landschap. Als je van de veerboot afkomt, zijn er al direct mogelijkheden om een fiets te huren. Daarnaast zijn er op Texel heel veel bedrijven die fietsen aanbieden voor de verhuur. Naast gewone fietsen kun je bij de fietsverhuurders ook tandems en fietsen met trapondersteuning huren.
Musea
Op Texel zijn verschillende musea te bezoeken, te weten het Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel, Cultuurhistorisch Museum Texel, Maritiem- en Juttersmuseum Texel en het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.
Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel
Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van Vliegveld De Vlijt in 1987, ontstond op Texel het idee om het Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel op te richten. Op dat moment werd ook het zeventigjarig bestaan van het oefenkamp De Mok herdacht. Er werd in eerste instantie een tijdelijke expositie ingericht in de vliegveldhanger van het eiland, later werd besloten om hier een permanente tentoonstelling van te maken.
In 1988 werd de Stichting Luchtvaartmuseum Texel opgericht. Nadat de zweefvliegclub was verhuisd, werd het museum in 1995 hier naartoe verplaatst. Nadat het museum in april 1996 werd ingericht, werd het op 17 mei 1996 officieel geopend voor het publiek. In de begintijd van het museum waren er verschillende thematentoonstellingen over de Georgische Opstand en de Tweede Wereldoorlog te zien. De expositieruimte werd in 2001 uitgebreid. In 2006 kreeg het museum de naam die het ook nu draagt: Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel.
Het Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel heeft haar collectie in zes groepen onderverdeeld: (1) Marine-vliegkamp De Mok. De Mok werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Texelaars vernietigd om te vóórkomen dat de Duitsers er gebruik van zouden maken. (2) Vliegveld De Vlijt. De Vlijt werd in 1937 geopend, maar gedurende de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Het vliegveld werd in 1953 weer heropend. (3) De Luchtoorlog boven Texel. (4) De deportatie van ongeveer achthonderd Texelaars, met een leeftijd van achttien tot vijfendertig jaar, naar Assen. In Assen werden de eilanders tewerkgesteld bij het maken van antitankversperringen. (5) De Georgische Opstand en (6) De Algemene luchtvaart.
Bezienswaardigheden
Op Texel zijn verschillende interessante bezienswaardigheden te bekijken, te weten: de Oudheidskamer, overblijfselen van middeleeuwse en napoleontische forten, Georgische begraafplaats, Jac. P. Thijssemonument, vuurtoren Eierland en Kaap Oosterend.
Ecomare
Op het Nationaal Park Duinen van Texel bevindt zich Ecomare. Ecomare is een natuurmuseum en zeehonden- en vogelopvang. In Ecomare is veel informatie te vergaren over de planten en dieren die op en rondom Texel leven, de Waddenzee en de Noordzee. Bovendien is in Ecomare te leren wat de invloed is van de mens op bovengenoemde natuurgebieden.
In Ecomare is vooral veel aandacht voor zeehonden en bruinvissen. Sinds 1952 heeft Ecomare een zeehondenopvang. In de zeehondenopvang van het centrum zijn het hele jaar door jonge zeehonden te zien. Deze jonge zeehonden zijn óf hun moeder kwijt, de zogenaamde huilers, óf ze zijn ziek. In Ecomare leeft verder een vaste groep van twintig volwassen zeehonden. Dit zijn gewone zeehonden en grijze zeehonden. Ook worden er twee bruinvissen permanent opgevangen in Ecomare. Op de vogelopvang van Ecomare is voornamelijk plaats voor zeevogels. Deze beesten zijn slachtoffer geworden van ondervoeding, verwonding of besmeuring met olie.
Ecomare is verder in het bezit van een groot zeeaquarium waarin het leven is te zien van alles wat in de Noordzee en Waddenzee zwemt. Daarnaast heeft het centrum een zogenaamde Walviszaal. In de Walviszaal zijn van de grote zeezoogdieren de modellen en skeletten te bewonderen. Wandelaars kunnen bij Ecomare ook aan hun trekken komen. Achter het centrum ligt namelijk het 50 hectare grote Duinpark.