header image
 

Landgoed Hoenderdaell

Wil je tijdens je verblijf of vakantie in Julianadorp aan Zee, tijgers, leeuwen, poema’s, panters of lynxen recht in de ogen kijken? Het kan allemaal! Op slechts 8 kilometer afstand ten zuidoosten van Julianadorp aan Zee bevindt zich namelijk Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna, waar onder andere bovengenoemde katachtigen te bewonderen zijn …

 

Landgoed Hoenderdaell Julianadorp aan Zee

 

Landgoed Hoenderdaell is een dierenpark dat midden in een uitgestrekt natuurgebied ligt. De dieren zitten niet in kleine hokjes, maar hebben ruime verblijven die in perfecte harmonie zijn met de natuurlijke omgeving. Op Landgoed Hoenderdaell zijn dieren uit zes verschillende werelddelen te bewonderen: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië, Azië, Afrika en Europa.

Uit Noord-Amerika: Amerikaanse torenvalken, Amerikaanse zeearenden, Hudson eekhoorns, Hudson wolven, pelikanen, poema’s, sneeuwuilen en wasberen.

Uit Zuid-Amerika: blauwgele ara’s, brilkaaimannen, capibara’s, kapucijnapen, Chileense flamingo’s, groenvleugel ara’s, Honduras kalkoenen, mara’s, nandoes, pinchéaapjes, rode ibissen, rode neusberen, roodhandtamarins, soldatenara’s en zwartpenseelooraapjes.

Uit Oceanië: Argusfazanten, emoes, kaketoes, kookaburra’s, Palawanpauwfazanten, rijstvogels, roulrouls, vuurrugfazanten en wallabies.

Uit Azië: Bengaalse tijgers, blauwe pauwen, bruine oorfazanten, goudfazanten, Japanse kraanvogels, jufferkraanvogels, kamelen, kleinklauwotters, Lady Amherstfazanten, Maleise bosuilen, Noord-Chinese panters, Roth. Pauwfazanten, rood saterhoenen, Siberische tijgers, swinhoenfazanten, Victoria kroonduiven, witnekkraanvogels en witte oorfazanten.

Uit Afrika: berberapen, glansspreeuwen, hyena’s, kroonkraanvogels, leeuwen, paradijskraanvogels, parelhoenders, ringstaartmaki’s, roodkuiftoerako’s, ruppelgieren, stokstaartjes, struisvogels en witwangtoerako’s.

Uit Europa: steppevossen, damherten, edelherten, Europese kraanvogels, Europese bruine beren, Europese wolven, fazanten, ganzen, hoenders, ijsvogels, lepelaars, lynxen, ooievaars, Schotse hooglanders en wilde zwanen.

Roofvogelshow

Tweemaal per dag is er een spectaculaire roofvogelshow op Landgoed Hoenderdaell. Karel Geurts alias The Birdman is één van de valkeniers die op Landgoed Hoenderdaell de roofvogelshows verzorgt. Geurts heeft met veel verschillende roofvogels ervaring zoals: Maleise bosuilen, Lapland uilen, sneeuwuilen, Oeral-uilen, kerkuilen, dwerguilen, Europese oehoe’s, Siberische oehoe’s, Turkmeense oehoe’s, Amerikaanse oehoe’s, Canadese oehoe’s, Bengaalse oehoe’s, slechtvalken, geersakers, giervalken, Amerikaanse torenvalken, ruppelgieren en kapgieren.

Stichting Leeuw

Landgoed Hoenderdaell is sinds 2011 ook de thuisbasis voor Stichting Leeuw die in dat jaar werd opgericht. Stichting Leeuw bezit een groot opvangcomplex op het landgoed waar ontheemde katachtigen worden opgevangen en gefokt. Het is niet de bedoeling dat de dieren voor altijd op het opvangcentrum blijven. Nadat ze aangesterkt zijn, worden ze weer vrijgelaten in hun oorspronkelijke leefgebied. Voor sommige dieren is het weer terugplaatsen in de vrije natuur echter geen optie. Zij worden voorbereid op een leven in een (semi) wilde omgeving. Vaak zijn dat grote parken met omheiningen.

Iedereen die een kaartje koopt voor Landgoed Hoenderdaell mag ook een kijkje nemen bij Stichting Leeuw en op deze manier de prachtige roofdieren van dichtbij bekijken. Om de dieren niet te veel aan stress onderhevig te laten zijn, staan om de verblijven van de dieren hoge hekken met daarin kijkgaten. Op deze manier hebben de dieren niet in de gaten dat ze bekeken worden en kunnen zo ontspannen hun dagen doorkomen. Het geeft de bezoekers echter wel de kans om de prachtige roofdieren te observeren.

Stichting Leeuw vangt de volgende grote katachtigen op: leeuwen, tijgers en poema’s. De stichting heeft vijf doelstellingen: opvang, terugplaatsing, educatie, gedragsonderzoek en het draaien van een fokprogramma.

Opvang

Doordat er wereldwijd zoveel circusleeuwen en andere katachtigen in nood verkeren, is Stichting Leeuw opgericht. Het opvangen en houden deze prachtige maar vaak beschadigde roofdieren is uiterst kostbaar en arbeidsintensief. Veel circussen kiezen er tegenwoordig voor om hun dure roofdierenacts te schrappen. Zij worden hiertoe min of meer gedwongen door enerzijds veranderende wet- en regelgeving en anderzijds door de daling van inkomsten uit de verkoop van kaartjes. Gelukkig wil Stichting Leeuw onder ander deze (overbodige) circusdieren helpen. De stichting is in het bezit van een speciale, op maat gemaakte, dichte aanhanger waarmee de dieren op een verantwoorde manier kunnen worden opgehaald en getransporteerd.

De roofdieren worden eerst in transportkooien geplaatst waarna ze de aanhanger worden ingereden. In de aanhanger worden de transportkooien met haken en stangen gezekerd, waardoor ze tijdens het transport stabiel en veilig blijven staan, waardoor de reis voor de dieren zo comfortabel mogelijk verloopt. Uiteraard is er in de aanhanger een constante luchtverversing en bovendien hangt er een camera waardoor de mensen vanuit de cabine alles goed in de gaten kunnen houden.

Op het moment dat de dieren aankomen op het opvangcentrum van Stichting Leeuw, wordt er alles aangedaan om de dieren zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Ze kunnen vervolgens rustig wennen en acclimatiseren aan hun nieuwe verblijf. Het opvangcentrum van Stichting Leeuw bestaat uit een grote hal. Om de hal heen liggen de binnenverblijven en aan de buitenkant van de hal liggen de buitenverblijven.

Omdat de meeste dieren apart gevoerd moeten worden, hebben ze allemaal een eigen binnenverblijf. Deze binnenverblijven hebben een oppervlakte van 15 vierkante meter. De buitenverblijven zijn wel geschikt voor meerdere dieren tegelijkertijd. Qua grootte zijn er verschillende soorten buitenverblijven. Een buitenverblijf met een oppervlakte van 100 vierkante meter is voldoende voor de kleine katachtigen. Een alleenstaande tijger daarentegen heeft behoefte aan een buitenverblijf met een oppervlakte van tweehonderd vierkante meter. Terwijl een koppel leeuwen minimaal een buitenverblijf met een oppervlakte van 400 vierkante meter moet hebben.

Stichting Leeuw streeft ernaar om de dieren zo snel mogelijk weer terug te brengen naar het land van herkomst om ze daar weer in het wild of in het semi(wild) verder te laten leven. Dus de opvang is in velerlei situaties van tijdelijke aard. De grote hal van het opvangcentrum fungeert als een soort uitlaatplaats voor de dieren. Een paar keer per week mogen de beesten een uitstapje maken in de grote hal. Dit kan een uitstapje zijn van een uur, een halve dag of zelfs een hele dag. In de grote hal kunnen de dieren dan nieuwe en interessante indrukken opdoen. In de grote hal wordt dan nieuw speelgoed gelegd, zijn nieuwe geuren op te snuiven en wordt het voer verstopt.

Iedere keer weer probeert men nieuwe dingen en belevenissen in de grote hal te creëren, waardoor het voor de dieren telkens weer leuk en interessant wordt om naar de grote hal te komen. Daarnaast bezit Stichting Leeuw een zogenaamde jaagsimulator waardoor de dieren getraind kunnen worden om te jagen vooraleer ze weer teruggezet worden in het semi(wild).

Adres Landgoed Hoenderdaell

Van Ewijckskade 1
1761 JA Anna Paulowna

Openingstijden

Maandag t/m zondag: 09.00-18.00 uur

Toegankelijkheid

Landgoed Hoenderdaell is aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking. De paden op het terrein zijn rolstoelvriendelijk en er zijn verschillende invalidentoiletten.