header image
 

Groote Keeten

Op slechts 4 kilometer afstand ten zuiden van Julianadorp aan Zee ligt het knusse badplaatsje Groote Keeten. Groote Keeten telt maar driehonderd inwoners en ressorteert onder de gemeente Schagen. In het West-Fries taalgebruik spreekt men van Groôte Keete. Groote Keeten staat onder andere bekend om diens brede strand, één van de breedste stranden van heel Nederland zelfs. Door dit brede strand worden er op het strand veel outdoor-activiteiten georganiseerd zoals stuntvliegeren, duin-delta-vliegen, zeevissen en strandzeilen.

 

Groote Keeten Julianadorp aan Zee

 

Dubbelduijn

Vroeger heette Groote Keeten ‘Dubbelduijn’. Oorspronkelijk is Groote Keeten namelijk gebouwd op het restant van het overspoelde eiland ’t Oghe. Rond 1600 werd het gebied waar nu Groote Keeten ligt, bedijkt. Deze bedijking liep tot aan het plaatsje Huisduinen. De polder die zodoende ontstond, speelde uiteindelijk een belangrijke rol voor de latere drooglegging van twee andere polders die vlak in de buurt lagen: de Wieringerwaard en de Anna Paulownapolder. In den beginne was Groote Keeten een buurtschap, maar het groeide uiteindelijk uit tot een fraai dorpje. In 1610 verrees er een raadhuis op de Helmdijk met als naam ‘Bekwame Keet’, hierdoor verdween de naam Dubbelduijn en ontstond er in de loop van de tijd de naam Groote Keeten.

Vroeger lag bij Groote Keeten de zeearm Heersdiep, dit was een bekende schuilplek voor schepen. Als het slecht weer was op de Noordzee konden de schepen hier beschutting vinden. Heden ten dage is de zeearm een polder, waar vooral veel boerderijen zijn te bewonderen. Als je door het duinlandschap van Groote Keeten aan het wandelen bent, kun je nog steeds de restanten van het voormalige eiland ’t Oghe waarnemen. In Groote Keeten is ook nog een beeldentuin te bewonderen: De Booghgaard.

Botgat

Een belangrijke plek in Groote Keeten is ’t Botgat. Enerzijds omdat hier duinvorming in de weilanden heeft plaatsgevonden en anderzijds omdat hier ten tijde van de Bataafse Republiek in 1799 de landing voltrok van Russische en Engelse legers. Zij stuitten op een groot Frans leger. Het was toentertijd een heftige strijd waarbij veel doden en gewonden vielen. Men spreekt daarom ook wel van het Russenkerkhof, omdat bij de aanpalende dijk veel gesneuvelde soldaten zijn begraven. In 2011 werd er een bijzondere vondst gedaan in het gebied. Er werd namelijk een skelet van een Engelse soldaat gevonden uit de Napoleontische tijd, hetgeen zeer uitzonderlijk is. Naast het skelet werden ook de resten van zijn kleding, wapens en bezittingen aangetroffen. De soldaat behoorde tot de garde die nu nog steeds de wachten levert voor Buckingham Palace.

Het Botgat was vroeger een militair schietterrein. Tot het jaar 2005 werd er door defensie gebruik gemaakt van het gebied. Vanaf 2005 werd het een natuurgebied dat in het beheer kwam van Landschap Noord-Holland. Defensie heeft na 2005 geprobeerd om zoveel mogelijk van de betonnen sporen uit te wissen (bunkers, schietbanen, paden, landingsbanen, et cetera). Tegenwoordig is het Botgat één van de weinige broedplaatsen van de tapuit. De tapuit is een zeer mooi duinvogeltje dat verlaten konijnenholen gebruikt om in te broeden. Vroeger kwamen er overal langs de Nederlandse kust veel konijnen voor, maar sinds de tijd dat er veel ziektes onder deze dieren zijn gekomen, zijn de aantallen dramatisch gedaald.

Naaktstand 

Op het brede strand van Groote Keeten is naakrecreatie toegestaan tussen de strandpalen 8.4 en 9.4. Het naaktstrand van Groote Keeten is aangegeven met borden en kent verder geen voorzieningen. Bij het naaktstrand is ook geen toezicht aanwezig. Bij strandopgang ‘Groote Keeten’ (strandslag 8) is wél een strandwachtpost aanwezig en bovendien een strandpaviljoen. Doordat er over de gehele lengte van het strand strekdammen in het water liggen, die bij hoogwater niet zichtbaar zijn, kan het zwemmen er gevaarlijk zijn. Rondom de strekdammen kunnen namelijk verraderlijke stromingen ontstaan.

Wandelen 

In en rondom Groote Keeten zijn een drietal fraaie wandelroutes uitgezet: de blauwe route, de oranje route en de groene route. Het is zeer aanbevelenswaardig om deze routes te bewandelen. De blauwe route voert via het strand en Callasande (een natuurpad) naar de Venne (een in 1997 door het Landschap Noord-Holland vernat gebied). De oranje route voert via het ‘ommetje Bosgat’ door de verruigde Helmdijk en de Noordschinkeldijk. Vervolgens wandel je de polder in, via de grasberm langs de molensloot. Na het gemaaltje wordt de route vervolgd over asfalt. De terugweg verloopt via het Wegje van Callas en Callasande (het bovengenoemde natuurpad). De groene route (het groene ommetje Botgat) voert door het voormalige militaire terrein Botgat. De naam Botgat verwijst zogezegd naar de tijd van de Engelse en Russische invasie. Uit die tijd zijn er verschillende skeletten gevonden en boven de grond gekomen.

Zeevissen

Groote Keeten is bij wedstrijdsportvissers een zeer populaire bestemming. Het is namelijk een plek waar het barstensvol zit met vis. De combinatie van het brede strand en de loodrechtliggende strekdammen van om de 500 meter, is uniek voor de Nederlandse situatie. De zanderige bodem van het zandstrand is de ideale leefomgeving voor platvis. Voor geep, fint, makreel, meun, puitaal, wijting, gul en zeebaars vormen de strekdammen van Groote Keeten een geweldige habitat. Iedere dag van het jaar kun je gaan zeevissen op het strand van Groote Keeten. Dat is uitzonderlijk als je dat vergelijkt met de andere vaderlandse kustplaatsjes. Op het strand van Groote Keeten kun je uiteraard twee kanten op lopen. Als je richting het noorden loopt, kom je uiteindelijk terecht in Julianadorp aan Zee. Zak je daarentegen af naar het zuiden dan passeer je op den duur het strand van Callantsoog.

Blokarten

Doordat Groote Keeten zo’n breed strand heeft, is het kustplaatsje uitermate geschikt voor blokarten. Bij blokarten neem je plaats in een éénpersoons landvoertuig. Dit voertuig bezit drie wielen en een door de wind voortgestuwd zeil. Paul Beckett, een Nieuw-Zeelander, is de geestelijk vader van de blokart. Overigens wordt blokart uitgesproken als blo-kart. Als de blokart op het strand wordt gebruikt, spreek je van een strandzeiler. Het strandzeilen is een geweldige ervaring; lekker racen langs de vloedlijn van de Noordzeekust. Als je overigens een schaatsenset onder de blokart monteert, kun je het ijs op en kun je heerlijk gaan ijszeilen. Een blokart is een bijzondere manier om voortgestuwd te worden. Ze zijn zeer wendbaar en ze zijn kinderlijk eenvoudig te besturen. Bovendien zijn ze gemakkelijk te vervoeren in een auto en in een mum van tijd op te bouwen.