Op 25 kilometer afstand ten noordoosten van Julianadorp aan Zee ligt Den Oever. Den Oever behoort tot de gemeente Hollands Kroon. Den Oever is een hele bijzondere plaats, het ligt namelijk op het voormalige Waddeneiland Wieringen en is na Hippolytushoef de grootste plaats van Wieringen. In Den Oever speelt de garnalenvisserij een grote en belangrijke rol.
Den Oever ligt aan het begin (aan de kop) van de Afsluitdijk. Aan de andere kant van de Afsluitduik ligt het Friese plaatsje Zurich, niet te verwarren met de Zwitserse stad Zürich. Overigens komen veel inwoners van het Alpenlandje naar Friesland om het gelijknamige dorp te bezoeken. Den Oever ligt feitelijk op een uniek punt: aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant het IJsselmeer. Vanaf Den Oever worden derhalve ook veel wadlooptochten georganiseerd en kun je kennismaken met de ongekende schoonheid van dit unieke natuurgebied.
Den Oever is één van de weinige Nederlandse plaatsjes waar geen kerk staat. Den Oever heeft wel een grote vissershaven en visafslag. Door deze vissershaven en afslag telt het vissersdorp veel cafés, restaurants, bistro’s en andere eetgelegenheden. In Den Oever is ook een eeuwenoude korenmolen te bezichtigen. De korenmolen ‘De Hoop’ is inmiddels meer dan 350 jaar oud. Vroeger, toen Den Oever nog op het eiland Wieringen lag, werd in de molen het graan gemalen voor de eilandbewoners en konden zij met het verkregen meel onder andere brood bakken.
Viking informatiecentrum
Nadat bij het kleine dorpje Westerklief op Wieringen drie zilverschatten waren gevonden, die toegeschreven konden worden aan de Vikingen, werd er in Den Oever een informatiecentrum over de Vikingen gebouwd: het Viking Informatiecentrum (VIC). In het VIC is een permanente tentoonstelling over de Vikingen te bewonderen. De drie zilverschatten van Westerklief dateren uit de 9de eeuw. De schatten zijn historisch gezien van groot belang omdat het de eerst gevonden schatten in Nederland zijn met een duidelijke Viking-signatuur.
De eerste zilverschat werd in 1996 gevonden en heeft een totaal gewicht van 1.700 gram en bestaat uit de volgende objecten en voorwerpen: fragmentjes van een sluiting van een fibula of mantelspeld, achtenzeventig Karolingische munten, zestien zilverbaren, muntsieraden, riembeslag, armring en zes complete massieve zilveren armbanden. De schat was verpakt in een aardewerk pot van het Badorf type. De eerste zilverschat van Westerklief is te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
De tweede zilverschat werd drie jaar later in 1999 gevonden en heeft een totaal gewicht 319 gram en bestaat uit de volgende objecten en voorwerpen: eenenzestig Arabische munten of fragmenten daarvan, drie onvolledige Karolingische munten, zeventien complete Karolingische munten en 165 gram ongemunt zilver (zilverbaren en hakzilver). Ook deze schat was verpakt in een aardewerk pot van het Badorf type. De tweede zilverschat van Westerklief is te bewonderen in het Viking Informatiecentrum in Den Oever.
De derde zilverschat werd in x gevonden en heeft een totaal gewicht van x gram en bestaat uit de volgende objecten en voorwerpen: kleine fragmenten van sieraden, een aantal Karolingische munten en een aantal Arabische munten. De derde zilverschat van Westerklief is ook te bewonderen in het Viking Informatiecentrum in Den Oever.
Flora- en Visserijdagen
Ieder jaar vinden in de maand augustus in Den Oever de Flora- en Visserijdagen plaats. Tijdens de Flora- en Visserijdagen staat het hele vissersdorp op zijn kop en hangt er een geweldige sfeer. Bezoekers van het evenement kunnen superverse vis proeven en krijgen de gelegenheid om mee te varen met echte vissersboten. Tijdens de Flora- en Visserijdagen vertellen de plaatselijke vissersmannen alles over vissen, visvangtactieken, garnalen, vissersschepen, netten, mosselen en het ruige vissersleven aan boord op de volle zee. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de grote visafslag van Den Oever. De Flora- en Visserijdagen is een vijfdaags evenement waar naast de visserij, en alles wat daar bij hoort, ook een bloementent en kermis te bezoeken zijn.
Afsluitdijk
De Afsluitdijk begint zogezegd vanuit Noord-Holland vanaf Den Oever. De Afsluitdijk heeft een lengte van 32 kilometer en zorgt voor de scheiding van de Waddenzee met het IJsselmeer. Door de Afsluitdijk wordt de provincie Noord-Holland met de provincie Friesland verbonden. Meer dan tienduizend auto’s krijgt de Afsluitdijk dagelijks te verhapstukken. Het is ook mogelijk om met de fiets op de Afsluitdijk te fietsen. Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat er een spoorweg over de Afsluitdijk aangelegd zou worden, maar later in men daar op teruggekomen.
Eigenlijk zou de Afsluitdijk, afsluitdam moeten heten. Met een dijk wordt namelijk meestal een scheiding tussen water en land bedoeld. De Afsluitdijk is echter een scheiding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer, twee keer water dus. Als het hele IJsselmeer drooggelegd zou worden, zou de naam Afsluitdijk wel weer van toepassing zijn. Gelukkig is dat niet aan de orde. Op de plaats waar in 1932 de Afsluitdijk werd gesloten, staat nu het Vlietermonument. Dit mooie monument werd ontworpen door de beroemde architect Willem Dudok. Het Vlietermonument heeft de vorm van een uitkijktoren en werd in 2006-2007 grondig gerestaureerd. Boven in het fraaie bouwsel hebben bezoekers een fenomenaal uitzicht over enerzijds de Waddenzee en anderzijds het IJsselmeer.
Wadlopen
Den Oever is ook een populair vertrekpunt voor veel wadlooptochten op de Waddenzee. Tijdens het wadlopen ervaar je een ultiem vrijheidsgevoel. Het is een samenspel van modder, water en een weidse omgeving. De Waddenzee is uniek in de wereld. Op geen enkele andere plek op de aardbol heeft de dagelijkse eb en vloed die zich daar voltrekt, zo’n grote invloed op het vorm van het landschap. De natuurprocessen in de Waddenzee zijn derhalve superdynamisch. Het is niet voor niets dat de Waddenzee een plekje op de Werelderfgoedlijst heeft. Op de Waddenzee zie je geulen, zandplaten, mosselbanken, slikwad, stranden, duinen en zeegrasvelden. Doordat het landschap van de Waddenzee zo gevarieerd is, is het een belangrijk leefgebied voor tal van plant- en diersoorten. Er komen dan ook in de Waddenzee meer dan tienduizend verschillende soorten planten en dieren voor.
Om de 6 uur wisselen eb en vloed zich op de Waddenzee af, je ziet het landschap bij wijze van spreken voor je ogen veranderen. Door de wisselende waterstanden is het mogelijk om op het wad te lopen. Uiteraard wel met een gids, ander kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het is zelfs mogelijk om tijdens eb naar één van de Waddeneilanden te lopen.