Op slechts 5 kilometer afstand ten noorden van Julianadorp aan Zee ligt de stad Den Helder. Julianadorp behoort tot de gemeente Den Helder. Naast de stad Den Helder (45.000 inwoners) en Julianadorp (13.000 inwoners) bestaat de gemeente Den Helder uit het plaatsje Huisduinen (1.000 inwoners). Bovendien kent Den Helder nog drie buurtschappen: De Kooy, Friese Buurt en Noorderhaven.
In Den Helder hebben veel bezienswaardigheden met de marine en defensie te maken zoals Fort Kijkduin uit 1811 (gebouwd in opdracht van de Franse Keizer Napoleon Bonaparte), de Stelling van Den Helder uit 1600, Willemsoord (de oude marinewerf) uit 1822, het Commandementsgebouw uit 1823 en het Koninklijk Instituut voor de Marine uit 1870. Tijdens de jaarlijkse Marinedagen opent de Koninklijke Marine de deuren van haar haven en is iedereen van harte welkom om beter kennis te maken met het personeel én materieel van Neerlands trotse zeemacht. In Den Helder zijn daarnaast ook eeuwenoude kerken, historische gebouwen en monumenten te bezichtigen zoals de Nieuwe Kerk (1839), Petrus-en-Pauluskerk (1840), Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk (1876), gebouw voor het Loodswezen (1847), voormalig stadhuis aan de Kerkgracht (1851), Nieuwe Watertoren (1908), Lange Jaap (1877) en het Monument voor het Reddingswezen (1935).
Musea
Museumliefhebbers kunnen ook met een gerust hart naar de meest noordelijke plaats van het vasteland van de provincie Noord-Holland afreizen; Den Helder telt namelijk vier musea binnen haar stadsgrenzen: het Marinemuseum, Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Käthe Krusse Poppen- en speelgoedmuseum en het Helders Oorlogsmuseum op Fort Dirksz Admiraal. Naast bovengenoemde fraaie bezienswaardigheden, bezoekwaardige musea en indrukwekkende monumenten heeft Den Helder uiteraard nog veel meer te bieden. Zo kun je in de stad heerlijk eten, drinken en uitgaan.
Marine
Den Helder is dé marinestad van Nederland. De Koninklijke Marine is voor de stad en diens directe omgeving een zeer belangrijke werkgever. De Nieuwe Haven is de marinehaven van Den Helder en tevens ook de grootste marinehaven van Nederland. Iedereen die Texel wil bezoeken, zal in Den Helder de veerboot moeten nemen. Als je op de weg richting de veerboot rijdt, passeer je op een bepaald moment een duikboot/onderzeeboot/onderzeeër op het droge. Dit schip ligt op het terrein (de voormalige marinewerf Willemsoord) van het Marinemuseum. Het Marinemuseum is een maritiem museum waar het verhaal te leren valt van de vaderlandse marine, door de eeuwen heen.
Ieder jaar vinden in Den Helder in de zomer de Marinedagen plaats, een evenement dat door honderdduizenden belangstellenden wordt bezocht. De Marinedagen zijn voor mensen die van marineschepen houden een uitgelezen kans om de oorlogsfregatten eens van binnen te kunnen bekijken. Tijdens de Marinedagen geeft ook het Korps Mariniers acte de présence. Met ronkende helikopters, supersnelle landingsvaartuigen en ratelende geweren geven zij indrukwekkende demonstraties. Maar niet alleen het Korps Mariniers laat zien wat zij kan, ook de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) geven flitsende shows weg.
Nieuwe Watertoren
Architect Jan Schotel ontwierp de Nieuwe Watertoren in Den Helder. De Nieuwe Watertoren dateert uit 1908. Deze fraaie watertoren is te vinden op de splitsing van de Vijfsprong en Polderweg, vrijwel in het centrum van Den Helder. De watertoren toornt 40,15 meter boven de stad uit en heeft een watervolume van 500 m3. In 2005 is de Nieuwe Watertoren voor het laatst gerenoveerd, de toren heeft nu weer grote gelijkenis met de toren uit 1908. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw is de Nieuwe Watertoren met pensioen gegaan. Tegenwoordig fungeert de binnenwand als klimmuur voor sportklimmers.
Den Helder was ooit in het bezit van de oudste watertoren van Nederland: de Oude Watertoren uit 1856. De marine en de gemeente Den Helder namen het initiatief voor de bouw van deze toren om de (marine)schepen van schoon drinkwater te voorzien voordat ze de zee opgingen. Het waterreservoir van de Oude Watertoren was gemaakt van gietijzer en had verder geen dak of ommanteling. Gedurende de winter moest de watertoren derhalve verwarmd worden om bevriezing te voorkomen. De toren werd in 1909, één jaar na de oplevering van de Nieuwe Watertoren, jammerlijk gesloopt.
Lange Jaap
De torenhoge vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen is met zijn 63,35 meter de op één na hoogste vuurtoren van Nederland. De ‘Vuurtoren aan de Maasvlakte’ (Kunstlicht Maasvlakte) in het Rotterdamse havengebied meet namelijk 65 meter en is derhalve een kleine 2 meter hoger. Het licht van Lange Jaap is tot op een afstand van 25 kilometer te zien. Helaas is Lange Jaap niet meer van binnen voor belangstellenden te bezoeken. Lange Jaap is één van de meest gefotografeerde en gefilmde objecten van de gemeente Den Helder.
Monument voor het Reddingswezen
In Den Helder staat het Monument voor het Reddingswezen, een gedenkteken op het Helden der Zeeplein. Pieter Lodewijk Kramer was de ontwerper van het naaldvormige monument. Het monument is een typisch voorbeeld van de architectuur van de zogenaamde Amsterdamse School. Koningin Wilhelmina onthulde in 1938 het Monument voor het Reddingswezen. Het bakstenen monument staat midden in een park. Dit park behoort ook tot het monument. Het Monument voor het Reddingswezen is zogezegd naaldvormig en opgetrokken uit oranjegeel gekleurde bakstenen. Bovenop het monument staat een bronzen bekroning en in het monument is een negenenveertig klokken tellende beiaard (klokkenspel, carillon) geplaatst. Het idee voor het monument ontstond in 1928. In dat jaar vonden veel bewoners van Den Helder dat er een monument voor Dorus Rijkers en andere reddingswerkers moest worden opgericht in de stad. Dorus Rijkers was één van de bekendste en beroemdste schipbreukredders van ons land.
Eten, drinken en uitgaan
In Den Helder zijn talloze restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken. Met de visafslag in de buurt is het aanbevelenswaardig om gerechten met vis en zeevruchten te proberen. In de zomer vullen de terrassen van de Helderse binnenstad zich met toeristen en Heldernaren en is het er heel gezellig. Den Helder is uiteraard altijd via haar ligging, de marine en de vissersvloot met de zee verbonden geweest. Dat merk je ook in het uitgaansleven; in de stad zijn nog verschillende cafeetjes te vinden die die sfeer uitademen. Het is zeer de moeite waard om een avondje door te zakken in dit soort locaties. Iedereen die van film, muziek of theater houdt, voelt zich in Den Helder ook prima op zijn gemak. De stad telt een bioscoop, filmhuis, poppodium en een theater voor een heerlijk avondje uit.