header image
 

De KlimVallei

Iets ten noorden van Julianadorp aan Zee, op slechts 3 kilometer afstand, bevindt zich het prachtige natuur- en milieueducatief centrum De Helderse Vallei. De Helderse Vallei omvat een bezoekerscentrum, kinderboerderij, openluchttheater, uitkijktoren, Blote Voetenpad, kanoverhuurbedrijf en het eco-klimpark De KlimVallei. Alle activiteiten op De Helderse Vallei zijn gratis toegankelijk voor iedereen behalve het huren van kano’s en het klimmen in De KlimVallei. De KlimVallei is een waar klimparadijs waar je tussen de toppen van hoge bomen kunt klimmen met uitdagende hindernissen op duizelingwekkende hoogtes van 4, 6 en respectievelijk 8 meter.

 

De KlimVallei Julianadorp aan Zee

 

Het klimparcours van De KlimVallei bestaat uit vier lussen met verschillende moeilijkheidscategorieën: voor avonturiers (categorie blauw op vier meter: goed te doen), voor ontdekkingsreizigers (categorie groen op 4 tot 6 meter: uitdagend), voor hoogvliegers (categorie rood op 8 meter: inspannend) en voor waaghalzen (categorie zwart op 8 meter: zwaar). De KlimVallei is voor iedereen uitdagend en leuk om te ondergaan. Doordat je je steeds tussen de bomen bevindt, heb je het idee een ware Tarzan te zijn, die met het grootste gemak van boom tot boom klimt, zwaait en slingert. Het klimpark is overigens aangelegd en gebouwd met volledig respect voor natuur en milieu, wat onder andere blijkt uit het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

Veiligheid 

De KlimVallei is er voor jong (minimale lengte vereist van 1,3 meter) en oud die over een goede fysieke gezondheid en een flink portie durf beschikken. Na het aantrekken van een integraalgordel en het opzetten van een veiligheidshelm ga je naar het oefenparcours waar je van een professionele instructeur de nodige uitleg en tips krijgt aangereikt. In De KlimVallei wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd Smart-Belay-Systeem. Dit houdt in dat je dubbel gezekerd bent en niet beide karabiners van het touw kunt halen. Op deze manier is jouw veiligheid derhalve gegarandeerd. Het Smart-Belay-Systeem is één van de veiligste systemen die in de klimsport op dit moment is te verkrijgen. Het Smart-Belay-Systeem werkt als volgt: het is een systeem met karabinders die met elkaar zijn verbonden en communiceren. Dat betekent dat als één van de karabinders is ontgrendeld en losgemaakt van de veiligheidslijn, dat de andere karabinder geblokkeerd blijft totdat de andere weer veilig is gekoppeld aan de kabel.

Kleding

Als je wilt gaan klimmen in De KlimVallei is het verplicht om dichte schoenen te dragen, dus geen klompen, slippers of sandalen aantrekken. Trek verder sportieve, makkelijk zittende kleding aan. Indien je lange haren hebt, dienen deze tot boven de schouder opgestoken te worden in een staart of knot. Bovendien is het niet toegestaan om tijdens het klimmen sierraden zoals horloges, oorbellen, armbanden, ringen en kettinkjes te dragen. Het risico bestaat namelijk dat je tijdens het klimmen met je sierraden ergens achter blijft steken, hetgeen tot vervelende verwondingen kan leiden.

Populair

De klimsport zit tegenwoordig in Nederland duidelijk in de lift. Uiteraard zijn er in ons kikkerlandje geen bergen te bekennen, maar er verrijzen wel steeds meer klimhallen aan de horizon van het vlakke polderlandschap. De hoogste klimmuur van Europa staat zelfs in Nederland! In Groningen is namelijk de 37 meter hoge klimmuur Excabibur opgetrokken. Deze klimwand staat niet binnen, maar buiten. Wie goed naar de Excabibur kijkt, ziet de vorm van een zwaard er in terug. Voor zowel beginnende als gevorderde klimmers is de Excabibur een ware uitdaging en beproeving.

Stuwdam

De hoogste klimmuur van de wereld is echter te vinden in Zwitserland. Met 165 meter is de stuwdam van Diga di Luzzone de hoogste klimhindernis van de planeet. Voor de eerste 6 meter staat er nog keurig een trap, maar de daarop volgende 159 meter ben je aangewezen op hand- en voetgrepen. In totaal zijn er 650 hand- en voetgrepen tegen de wand aangebracht. De trap staat er overigens niet altijd, alleen als er geklommen wordt door zeer ervaren klimmers die weten waar ze mee bezig zijn. Anders zouden er wel eens ongelukken kunnen gebeuren als iedereen die voorbij loopt met de klim zou beginnen.

Diga di Luzzone ligt in het Italiaans sprekende deel van Zwitserland, in het kanton Ticino. Het is een stuwmeer met een watervolume van 108 miljoen m3 water, een totaal wateroppervlakte van 1,27 km3 en een maximale diepte van 181 meter. Diga di Luzzone bezit overigens niet de hoogste stuwdam ter wereld. Die eer is weggelegd voor de Norekdam in Tadzjikistan. De Norekdam heeft een hoogte van maar liefst 304 meter. In totaal was meer dan 20 jaar werk nodig om deze maga-dam te bouwen.

Klimsport versus bergsport

De klimsport moet overigens niet verward worden met de bergsport. Feitelijk is de klimsport een bepaalde discipline binnen de bergsport. Bij het klimmen worden voornamelijk de handen en vingers gebruikt. Hierbij is het van belang dat de handen en vingers voldoende getraind zijn om de kracht te kunnen leveren die noodzakelijk is om veilig te kunnen klimmen. De klimsport is op drie manieren te categoriseren: naar het type terrein, naar de manier van voortbewegen en naar het type van beveiliging. Onder het type terrein in de klimsport valt het alpinisme (bergwandelen, rotsklimmen en ijsklimmen), boulderen, builderen, ijsklimmen, dry-toolen, mixed-terrain klimmen, indoorklimmen en het rotsklimmen. Onder de manier van voortbewegen in de bergsport valt het artificieel klimmen, direttissima, vrij klimmen, scrambling, boulder hopping, hiking, easy hiking en Egyptian. Onder de manier van beveiliging in de bergsport valt het solo klimmen, free solo klimmen, traditioneel klimmen en sportklimmen.

Klimmuur

De meeste artificiële klimmuren zijn binnen (indoor, klimzaal of klimhal) gesitueerd en bestaan uit kunstmatige klimconstructies. Voor rotsklimmers is een klimmuur een oefenterrein, voor andere gebruikers van een klimmuur is het een volwaardig sportterrein. Elke route die je klimt tegen een klimmuur heeft een eigen moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad wordt door drie dingen bepaald: de steilheid van de klimmuur, het soort toppen dat gebruikt wordt en door de afstand tussen de toppen.

Klimsportlocaties

In de provincie Noord-Holland zijn er naast De KlimVallei in Den Helder nog veel meer plaatsen waar je de klimsport kunt bedrijven zoals in Amsterdam (Klimhal Amsterdam, Klimmuur Centraal en Mountain Network Amsterdam), Broek op Langedijk (De Geus Party & Events), Bussum (Klim- en Buitensportcentrum Rock Steady), Haarlem (Klimmuur Haarlem), Huizen (Coronel Adventure Indoor Klimpark) en Nieuw-Vennep (SportPlaza De Estafette).

Adres van De KlimVallei

Jan Verfailleweg 7a
1781 BW Den Helder