header image
 

De Helderse Vallei

Op 3 kilometer afstand ten noorden van Julianadorp aan Zee bevindt zich De Helderse Vallei. De Helderse Vallei is een schitterend natuur- en milieueducatie centrum. De Helderse Vallei zit ingeklemd tussen het bos ‘De Donkere Duinen’ en het natuurgebied ‘Mariëndal’. Het Noordzeestrand ligt op loopafstand van De Helderse Vallei, een wandeling van ongeveer 10 minuten. De Helderse Vallei omvat een bezoekerscentrum, kinderboerderij, openluchttheater, uitkijktoren, Blote Voetenpad, kanoverhuuronderneming en het eco-klimpark De KlimVallei.

 

kano Julianadorp aan Zee

 

Daarnaast is De Helderse Vallei de uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten (waaronder een ATB parcours) door De Donkere Duinen, het Mariëndal en de Noordzeekust. Bovendien kun je in De Helderse Vallei in een kano stappen om onder andere het fraaie polderlandschap vanaf het water te verkennen. Met uitzondering van De Klimvallei en het kanovaren, zijn alle onderdelen van De Helderse Vallei gratis en voor niets voor iedereen toegankelijk. Voor mensen met (kleine) kinderen is De Helderse Vallei een echte aanrader. Zij kunnen zich urenlang vermaken met alles wat De Helderse Vallei hen te bieden heeft. Op het terrein van de Helderse Vallei zijn ook honden van harte welkom, mits ze wel aangelijnd zijn. Vlak naast De Helderse Vallei bevindt zich bovendien een boscamping, pannenkoekenrestaurant (de Pannenkoekenvallei) en een snackbar.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei is informatie te vinden over de natuur en het milieu én de activiteiten die worden georganiseerd op De Helderse Vallei. Er is bovendien een kleine winkel waar je verschillende spulletjes kunt kopen. Daarnaast is er ook een gezellige koffiehoek aanwezig in het pand. Mensen met een lichamelijke beperking die van een rolstoel afhankelijk zijn, kunnen tijdens het laagseizoen aan de balie van het bezoekerscentrum gratis een strandrolstoel lenen. Tijdens het hoogseizoen is de strandrolstoel op het strand te verkrijgen. Met een gewone rolstoel is het onmogelijk om op een comfortabele manier op het strand te rijden. Een strandrolstoel heeft grote, brede, ballonachtige wielen die niet kunnen wegzaken in het zandstrand waardoor het wél gemakkelijk wordt om op het strand te rijden.

Kinderboerderij

Op de kinderboerderij bestaat de mogelijkheid om verschillende dieren te bekijken, te aaien en te knuffelen. Hierdoor kun je heel veel van de beesten leren. De koeien, geiten, dwerggeiten, schapen, varkens, paarden, pony’s, ezels, konijnen, kippen en volièrevogels op de kinderboerderij worden zoveel mogelijk de kans gegeven dat ze niet belemmerd worden in hun natuurlijke gedragingen. Op deze manier wordt geprobeerd het dierwelzijn te waarborgen. De bovenvermelde dieren leven in verschillende delen van de kinderboerderij te weten: het geitenplein, de schapenweide, de vogeltuin, de vlindertuin, de bijenboom, de vogelvolière en het konijnenhok.

Op de kinderboerderij van De Helderse Vallei worden verschillende Nederlandse huisdierrassen gehouden. Men probeert zo een bijdrage te leveren aan het behoud van deze rassen in Nederland. Voor de ontwikkeling van jonge kinderen is het heel erg belangrijk dat ze met verschillende diersoorten in aanraking komen; een kinderboerderij is hier uiteraard een geschikte locatie voor. Het is wel belangrijk om de signalen die dieren uitzenden goed te interpreteren. Een dier gaat niet zomaar trappen, bijten of pikken. Het is niet toegestaan om de dieren op de kinderboerderij te voeren met voer dat van thuis is meegenomen. De kinderboerderijdieren worden namelijk gevoerd met biologisch lokaal geproduceerd voer.

De kinderboerderij van De Helderse Vallei is in het bezit van het ‘Keurmerk Kinderboerderijen’ van de Stichting Kinderboerderijen Nederland. De kinderboerderij voldoet dus aan alle wet- en regelgeving die van toepassing zijn voor kinderboerderijen zoals de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, de Arbo-wet voor het personeel en hygiëneregels. Hierdoor is de kinderboerderij een veilige plek voor dieren, personeelsleden en bezoekers. Er zijn veel mensen die van hun huisdieren afwillen en deze bij de kinderboerderij aanbieden. De kinderboerderij neemt echter geen dieren aan. De dieren op de kinderboerderij zijn met de grootste zorg geselecteerd en daar kunnen niet zomaar vreemde dieren tussengezet worden. Daarnaast worden er ook geen dieren van de kinderboerderij aan particulieren verkocht.

Openluchttheater

Een openluchttheater is een plek waar de toeschouwers een voorstelling in de buitenlucht kunnen bijwonen, ook De Helderse Vallei heeft zo’n unieke locatie.

Uitkijktoren 

Als je de uitkijktoren van De Helderse Vallei beklimt, kun je genieten van een weids uitzicht over Den Helder tot aan de Noordzee. Mensen met hoogtevrees kunnen wellicht in de problemen komen als ze de klim naar boven maken, het is namelijk met 15 meter een vrij hoge uitkijktoren die bovendien ook nog eens op een forse heuvel staat. Als je echter al je angsten opzij zet, kun je op de top wel genieten van een magistraal uitzicht.

Blote Voetenpad

Op het zogenaamde Blote Voetenpad ontdek je de Helderse natuur in het miniatuur. Het Blote Voetenpad heeft een lengte van ongeveer tweehonderdvijftig meter. Op het pad maak je kennis met de verschillende landschapstypen van de omgeving van Den Helder zoals de Donkere Duinen, de Waddenzee, de Stelling van Den Helder, de grijze duinen, het moerassige Mariëndal en het boerenland. Onderweg kom je een boomstammenpad, speelduin, strekdam, stukje wad, bundelbank in het bloembollenland, trekvlot, loopgraaf en een wiebelbrug tegen. Als je bovendien je schoenen uittrekt, kun je de wandeling als zeer intens ervaren. De ondergrond van het Blote Voetenpad verandert namelijk doorlopend. Je loopt over kiezelstenen, schelpjes, grof zand, fijn zand, boomstronken, boomschors, water, modder, dennenappels, et cetera. Voor mensen met gevoelige voeten is het dus een hele uitdaging om het Blote Voetenpad te belopen!

De KlimVallei

De KlimVallei is een eco-klimpark waar je tussen de toppen van bomen klimt met uitdagende hindernissen op 4, 6 en 8 meter hoogte! In De KlimVallei komen twee werelden op een uiterst prettige manier samen: sport en natuur. Wat is nou leuker om in een bos een adrenalineboost te verkrijgen als je in de weer bent met touwen en klimhaken!

Kanoverhuur

In De Helderse Vallei kun je kano’s huren om daarmee de omgeving te verkennen vanaf het water. In totaal zijn er vier routes die je kunt varen: een natuurroute (vier kilometer), boerenlandroute (12 kilometer), dorpsroute (15 kilometer) en een stad en stellingroute (6 kilometer). Onderweg zijn er verschillende aanlegsteigers waar je kunt afmeren.

Adres van De Helderse Vallei

De Helderse Vallei
1781 DA Den Helder

Openingstijden

1 november t/m 31 maart: 10.00-16.30 uur
1 april t/m 31 oktober: 10.00-17.00 uur

Toegankelijkheid

De Helderse Vallei is aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking oftewel invaliden.

Aantal bezoekers per jaar

60.000