Op 7 kilometer afstand ten zuiden van Julianadorp aan Zee ligt het mooie kustplaatsje Callantsoog. Callantsoog behoort tot de gemeente Schagen en was heel vroeger een klein eilandje, ’t Oghe. Het dorp heeft een bijzonder fraai dorpsplein, waar je direct het vakantiegevoel oppikt. In het centrum zie je de duinen en ruik je de zilte Noordzeelucht. Bovendien hangen de toeristische winkeltjes vol met strandballen, standhanddoeken, ansichtkaarten, vliegers, schelpjes, schepjes, emmertjes en visnetjes. De duinen van Callantsoog vallen op, ze zijn namelijk niet breed, slechts één duinrij. Dit in groot contrast met bijvoorbeeld de duinen van Schoorl, daar heeft het duinlandschap een breedte van maar liefst 5 kilometer! Het voordeel van een smalle duinstrook is uiteraard dat de Noordzee ten op zichte van het dorp heel dichtbij is.
Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is Callantsoog een interessante bestemming. Op het strand van het kustplaatsje voltrok zich in ver verleden een belangrijke veldslag, de Slag bij Callantsoog. Daarnaast is er in het dorp een kerk te bezichtigen die meer dan een half millennium oud is. Museumliefhebbers kunnen ook met een gerust hart naar Callantsoog togen, aan het dorpsplein is Museumboerderij Tante Jaantje te bezoeken. In de maanden april en mei ondergaat de directe omgeving van Callantsoog een ware metamorfose. Door het uitkomen van de bloembollen wordt het polderlandschap wekenlang op een zeer aangename manier geparfumeerd. Met maar liefst drie natuurgebieden (Zwanenwater, Kooibos en Luttickduin) is Callantsoog ook voor natuurliefhebbers een echte hotspot langs de Noordzeekust. In deze pareltjes van de natuur kunnen heerlijke wandelingen gemaakt worden.
Slag bij Callantsoog
Callantsoog speelde in de 17de eeuw op een bepaald moment een belangrijke rol in de vaderlandse geschiedenis. Op 27 augustus 1799 vond namelijk in het kustplaatsje de ‘Slag bij Callantsoog’ plaats, soms ook wel aangeduid als de ‘Slag bij Groote Keeten’. De veldslag voltrok zich nadat een Brits expeditieleger, onder leiding van generaal Ralph Abercromby, aan wal ging in Callantsoog. Het Britse leger ondervond vervolgens veel weerstand van het Bataafs-Nederlandse leger, dat onder het commando viel van generaal Herman Willem Daendels, maar was uiteindelijk toch in staat om een bruggenhoofd te vestigen. In de duinen van Callantsoog is een monument opgetrokken met een infomatiebordje met tekst en uitleg over deze roerige tijd voor het dorpje, waar meer dan twintigduizend troepen aan meededen en waarbij uiteindelijk ruim duizend gewonden en tweehonderd doden waren te betreuren.
De kerk van Callantsoog
De kerk van Callantsoog is het oudste gebouw van het dorp. Het is een fraai kerkje dat voor een groot deel de ‘skyline’ van het plaatsje bepaalt. De kerk dateert uit 1581. De kerkklok die erin hangt is zelfs nog bijna honderd jaar ouder. Deze klok werd in 1491 door de beroemde klokkenmaker Gerrit van Wou gegoten.
Museumboerderij Tante Jaantje
Callantsoog heeft een klein, maar uiterst knus centrum. In dat centrum is aan het dorpsplein museumboerderij Tante Jaantje te bezoeken. De boerderij is uniek in de regio, het is namelijk een geheel intact zijnde zogenaamde duinstolp. De duinstolp is afgeleid van de Westfriese stolp en is voor een groot deel gebouwd van het hout van schepen die ooit voor Noordzeekust strandden. Als je bijvoorbeeld de zolder van museumboerderij Tante Jaantje goed bekijkt, zie je dat daar scheepsmasten in zijn verwerkt. Zowel de indeling als de bouwstijl van de boerderij bevinden zich nog in de authentieke staat. Honderd jaar geleden waren er meer dan tien duinstolpen in het centrum van Callantsoog aanwezig, nu slechts maar één.
Bloemenzee
Callantsoog bevindt zich midden in de zogenaamde Noordelijke Bollenstreek, het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Rondom het strandplaatsje zijn derhalve veel bloembollenboeren actief. Eind april en begin mei is het zeer de moeite waard om naar Callantsoog en diens directe omgeving te togen. In deze periode komen er miljoenen bloembollen tot bloei en kijk je letterlijk je ogen uit. Tulpen, krokussen, hyacinten en oneindig veel andere bloembolsoorten schieten dan boven de grond en vormen door hun fantastische kleuren en welriekende geuren een ware traktatie voor de menselijke zintuigen. Zo ver je kunt kijken, zie je dan bloembollenbedden, oneindig veel. Dan weer geel, dan weer violet en dan weer roze; alle kleuren van de regenboog én alle denkbare kleurentinten daartussen. Het is zeer aanbevelenswaardig om door deze ‘Keukenhof van het Noorden’ te wandelen of te fietsen.
Natuurgebieden
Zwanenwater
Callantsoog is gezegend met een fantastisch mooi groot natuurgebied: het Zwanenwater. Het Zwanenwater behoort tot Natuurmonumenten en mag alleen te voet betreden worden, het is verboden om er te fietsen. Hierdoor ontstaat een gebied waar absolute rust hoog in het vaandel staat. Vooral is dit van belang voor de talloze dieren, met name vogels, die er leven. In het Zwanenwater zijn twee wandelroutes uitgezet waardoor het natuurgebied voor wandelaars toegankelijk is. Voor vogelliefhebbers, vogelspotters of vogelaars is het Zwanenwater een waar paradijs. Het Zwanenwater is namelijk in het bezit van de twee grootste zoetwaterduinmeren van Europa. Voor veel (water)vogelsoorten zijn deze zoetwatermeren van groot belang om er te rusten, te foerageren en te broeden. In het Zwanenwater zijn maar liefst drie vogelkijkhutten opgesteld, waardoor het mogelijk is om de talloze vogelsoorten die in het natuurgebied leven goed te kunnen observeren, determineren, bekijken en eventueel te kunnen fotograferen en filmen.
Kooibos
Het Kooibos (Kooijbos of Kooibosch) is een prachtig ander natuurgebied in Callantsoog. Het gebied dankt zijn naam aan de voormalige eendenkooi die daar in de 17de eeuw is aangelegd. De plas is ontstaan door een dijkdoorbraak rond 1600. Rond de plas is toen een bos aangelegd. De vangarmen om de eenden te vangen in het Kooibos zijn tegenwoordig voor een groot deel overwoekerd. In 1973 is het Kooibos in handen gekomen van Staatsbosbeheer, dat sindsdien de scepter zwaait over het gebied. Voor bijzondere en zeldzame planten is het Kooibos een uiterst belangrijk terrein. Het Kooibos is niet vrijelijk toegankelijk. In de maanden mei, juni, juli en augustus wordt er op de woensdagochtend een rondleiding voor liefhebbers gegeven.
Luttickduin
Natuurgebied Luttickduin (Lutjenollen) is in tegenstelling tot het Kooibos wel voor iedereen toegankelijk. Luttickduin werd vroeger omspoeld met zeewater. De sporen daarvan zijn nog steeds goed te zien, langs het terrein is namelijk de ‘Jeweldijk’ aangelegd. Over deze dijk kun je heerlijk wandelen.