header image
 

Breezand

Op 5 kilometer afstand ten oosten van Julianadorp aan Zee ligt het dorpje Breezand. Breezand behoort tot de gemeente Hollands Kroon en ligt centraal in de Anna Paulownapolder. In Breezand draait bijna alles om bloembollen. Rondom het dorp worden op vrijwel alle agrarische akkers bloembollen gekweekt.

 

Er zijn heel veel sneeuwklokjes te bewonderen in Breezand. Leuk als je op vakantie bent in Julianadorp aan Zee.

 

Als je eind april en begin mei een bezoek aan Breezand brengt, staan alle triteleia,  tecophilaea, scilla, ranunculus, muscari, ixia, ipheion, fritillaria, corydalis, chinodoxa, bessera, anemonen, sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies, gladiolen en talloze andere bloemen in volle bloei. Zover je dan kunt kijken, zie je de bedden van bloembollen, uiteraard een magistraal gezicht. De zintuigen weten dan even niet wat ze meemaken. De ogen nemen de mooiste kleuren waar en de neus snuift de lekkerste geuren op. Het landschap is dan op een overweldigde manier geparfumeerd. Het is uiteraard een groot feest om daar doorheen te wandelen of te fietsen.

Museum Oud Anna Paulowna

In Breezand is het Museum Oud Anna Paulowna gevestigd. Het museum opende op 30 april 1993 haar deuren voor het publiek. In het museum worden de droogmaking van de Anna Paulownapolder, de bloeiende bloembollenteelt van de regio, het alledaagse leven in het gebied en nog veel meer andere zaken behandeld. Tevens is in het museum veel informatie over koningin Anna Paulowna, de naamgeefster van de polder, en haar man koning Willem 2 der Nederlanden te verkrijgen. Het Museum Oud Anna Paulowna is verder in het bezit van een winkel, bibliotheek en koffiehoekje. In het museum worden bovendien jaarlijks gemiddeld zes wisselende tentoonstellingen en of exposities gehouden.

Bollenteelt

De belangrijkste agrarische sector in Breezand is zogezegd de bloembollenteelt. In 1911 vestigde zich het eerste bloembollenbedrijf in de Anna Paulownapolder. Er worden dus nu al meer dan honderd jaar bloembollen in het gebied geteeld. De regio is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en belangrijkste bloembollengebied van Nederland en zelfs van de wereld. Het eerste bedrijf in de Anna Paulownapolder teelde het eerste jaar alleen maar tulpen en narcissen op vierenhalve hectare grond, daarna breidde de teelt zich in een rap tempo uit. Heden ten dage worden er naast tulpen en narcissen zogezegd tientallen andere bloembollen verbouwd. Op dit moment beslaat het bloembollengebied een oppervlakte van meer dan twaalfduizend hectare en is daarmee zelfs het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld. De regio wordt de Noordelijke Bollenstreek oftewel het Noordelijk Zandgebied genoemd.

Lentetuin Breezand

De eerste bloembollenshow van de Noordelijke Bollenstreek werd in 1981 in Breezand georganiseerd. Tijdens deze bloembollenshow gaven twaalf enthousiaste bloembollenboeren acte de présence en kon het publiek genieten van de prachtige bloemen. Tegenwoordig is de bloembollenshow van de Noordelijke Bollenstreek, Lentetuin Breezand geheten, een enorm groot vijfdaags festijn geworden en een podium voor de professionele bloembollenkwekers uit de omgeving, om hun vakmanschap te kunnen tonen aan het grote publiek. De Lentetuin Breezand wordt iedere jaar door heel veel liefhebbers bezocht. Het ultieme hoogtepunt voor de organisatie was het bezoek in 2005 van toen nog koningin Beatrix. De Lentetuin Breezand kende toen een jubileum van 25 jaar. Tien jaar later in 2015 was het weer feest. In dat jaar opende koning Willem Alexander de Lentetuin Breezand tijdens het jubileum van 35 jaar.

Tijdens de Lentetuin Breezand wordt ieder jaar op de vrijdag de zogenaamde soortenkenniswedstrijd gehouden. De op de Lentetuin Breezand getoonde gewassen en cultivars worden dan aan de deelnemers getoond zonder de naam van de bloembollen. Kandidaten kunnen meedoen aan zeven verschillende onderdelen: narcissen, tulpen, lelies, hyacinten, cala, bijzondere bolgewassen en bijzondere bolgewassen bloeiend. De winnaar gaat er uiteindelijk met de Zandhaastrofee vandoor. De soortenkenniswedstrijd is één van de hoogtepunten van de Lentetuin Breezand.

Tulpenkeuring Breezand

In de Kop van Noord-Holland is naast het kweken van tulpen ook het keuren van tulpen razend populair. Er zijn in totaal in Nederland zeven regio’s waar tulpen worden gekeurd: Lisse/Vijfhuizen, Stedebroec, Kennemerland, ZW Nederland, Wervershoof, Anna Paulowna/Beezand en Niedorp. Ieder jaar wordt het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren gehouden tussen de afgevaardigden van de genoemde zeven regio’s tijdens de tulpenweek in de Keukenhof te Lisse. In de zeven regio’s worden in de maanden januari en februari de voorrondes voor dit evenement gehouden.

Tijdens het tulpenkeuren worden cijfers gegeven aan vier onderdelen van een tulp. Namelijk aan de steel (poot), het blad, de bloem en de algehele stand. Tijdens het keuren, wordt er gewerkt met een schaal van 1 tot 10 waarbij er ook halve punten mogen worden gegeven. Tijdens de keuring staan er tien potten opgesteld met in iedere pot twaalf tulpen. Daarnaast staat er tijdens de keuring een zogenaamde voorbeeldpot opgesteld waar de cijfers door de jury zijn bijgegeven. Aan de hand van de voorbeeldpot weten de deelnemers van de tulpenkeuring hierdoor hoe de jury de tulpen jureert. Voor alle vier de onderdelen van de tulpenkeuring zijn onderstaande richtlijnen opgesteld:

Steel 

De stelen moeten voldoende dik, stevig, recht en gelijk van lengte zijn. Bij de snijtulp moet de minimale lengte van de steel 8 centimeter bedragen. Bij de pottulp moet de minimale lengte van de steel 2 centimeter bedragen en maximaal 6 centimeter. De minimale en maximale eisen gelden als voldoende (zes).

Blad

Het blad moet opstaand, stevig, niet te smal en niet uitstaand zijn. Het blad moet gaaf, onbeschadigd en gezond zijn. Een parkietmutatie op het blad wordt niet als minpunt gerekend. Het blad moet over een goede kleur beschikken. Voldoende bladhoeveelheid, ook niet te veel. Het blad moet niet gedraaid of geknepen zijn. De pottulp moet goed aangekleed zijn met een iets uitstaand blad.

Bloem

De bloem moet gaafrandig en onbeschadigd zijn zonder krakers. Met krakers wordt een gescheurde bloembodem bedoeld. De bloem moet voldoende (zes) bloemblaadjes hebben die netjes over elkaar sluiten, dat betekent dat ze niet te veel moeten knijpen. De bloem moet voldoen aan de classificatie (dubbel-parkiet-leliebloemig-gefranjerd). De bloem moet goed op kleur en gezond zijn. De bloem moet voldoende groot zijn. De bloem mag geen ziektes met zich dragen. Geen residu.

Algemene stand

Bij de tulp moet er een goede verhouding zijn tussen de steel, blad en bloem. De bloemen moeten voor drievierde uit het blad zijn. Zo gelijk mogelijk. Ze mogen absoluut geen nekken hebben. Ze moeten in het juiste stadium verkeren, de zogenaamde showkwaliteit en ze moeten voldoende zwaar zijn.