Op 8 kilometer afstand ten zuidoosten van Julianadorp aan Zee ligt Anna Paulowna. Anna Paulowna kent een kleine achtduizend inwoners en behoort tot de gemeente Hollands Kroon. Evenals Julianadorp aan Zee ligt Anna Paulowna in de zogenaamde Kop van Noord-Holland oftewel Noordkop. Feitelijk is de Kop van Noord-Holland één groot schiereiland dat aan drie kanten begrensd wordt door water: Noordzee (westen), Waddenzee (noorden) en het IJsselmeer/Markermeer (oosten).
Anna Paulowna ligt centraal in de Anna Paulownapolder, de laatste met particulier geld aangelegde polder van Nederland. De Anna Paulownapolder is vernoemd naar koningin Anna Paulowna. Koningin Anna Paulowna was de vrouw van koning Willem 2 der Nederlanden en moeder van koning Willem 3 der Nederlanden. In dat kader is het wel interessant om te vermelden dat Julianadorp is vernoemd naar prinses Juliana, die later uiteraard koningin Juliana werd. Het gebied rondom Anna Paulowna is zeer geschikt voor de bloembollenteelt, die sinds 1912 daar letterlijk tot enorme bloei is gekomen. Heden ten dage bezit Anna Paulowna zelfs het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld.
Bloemendagen
Ieder jaar worden er in mei in Anna Paulowna en Breezand de zogenaamde bloemendagen georganiseerd. In beide dorpen staan dan tientallen mozaïeken opgesteld. Op grote tempexplaten en tempexpanelen worden dan schilderijen gemaakt van de bloemetjes van hyacinten. De hyacinten worden door jong en oud met speldjes op de platen geprikt en vormen uiteindelijk ware kunstwerken. De bloemmozaïeken zijn dan in talloze tuinen opgesteld, waar iedereen langs kan rijden, fietsen of wandelen. Er zijn voor de liefhebbers ook deelnemerslijsten en plattegronden te verkrijgen, waardoor je geen mozaïekkunstwerkje hoeft te missen.
Naast de bloemmozaïeken zijn er tijdens de bloemendagen nog veel meer dingen in Anna Paulowna te bewonderen zoals versierde straten, versierde bruggen en bewegende werkstukken. Als de avond valt en het wordt donker, wordt heel Anna Paulowna mooi verlicht en ziet het er allemaal nog veel fraaier uit. Tijdens de bloemendagen worden er in Anna Paulowna ook tentoonstellingen, rommelmarkten en talloze andere activiteiten georganiseerd. Het evenement is bovendien gratis voor iedereen toegankelijk.
Wandelroutes
Door Anna Paulowna loopt een belangrijke Europese langeafstandswandelroute heen, de wandelroute E9. Het Nederlandse deel van de E9 wordt het Hollands Kustpad genoemd. Het Hollands Kustpad heeft een lengte van ongeveer tweehonderddertien kilometer. De route van het Hollands Kustpad wordt beschreven in een wandelgids die wordt uitgegeven door het Wandelnet en het Nivon. Het leeuwendeel van de route gaat door het duinlandschap, maar er worden ook een paar uitstapjes gemaakt in het polderlandschap van Noord-Holland. Vandaar dat de route ook langs Anna Paulowna voert.
Landgoed Hoenderdaell
Mensen die van leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen houden, moeten zeker een bezoekje brengen aan Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Landgoed Hoenderdaell is een voormalig akkerbouwgebied, maar uiteindelijk omgebouwd tot een natuurgebied inclusief een dierenpark. Op Landgoed Hoenderdaell kun je heerlijk genieten van een mooie natuurlijke omgeving en een collectie bijzondere dieren. Rondom het landgoed ligt een stiltegebied waar je fijn tot jezelf kunt komen. Voor de allerkleinste kinderen is er een kinderboerderij op het landgoed aanwezig. Daar kunnen zij genieten van eenden, ganzen, kippen, geiten, konijnen en nog veel meer andere beesten.
Op Landgoed Hoenderdaell zijn dieren uit de hele wereld te bewonderen. Als je bijvoorbeeld door de tropische kas loopt, kom je oog in oog te staan met fraaie ibissen, piepkleine aapjes en indrukwekkende krokodillen. Er is ook een apenheuvel aanwezig in de tropische kas. Je kunt eindeloos naar het gedrag van de aapjes kijken; ze springen alle kanten op, ze spelen met elkaar, et cetera. Stichting Leeuw heeft een opvangcentrum op het landgoed. Deze nobele organisatie vangt katachtigen op uit de hele wereld die bijvoorbeeld een ‘carrière’ in het circus achter de rug hebben.
Oude Veer
Anna Paulowna ligt zogezegd in de Anna Paulownapolder. In de Anna Paulownapolder stroomt het Oude Veer. Het Oude Veer is een voormalige getijengeul of kreek die tussen de drieduizend en vijfentwintighonderd jaar geleden is ontstaan. In de tijd dat het Oude Veer ontstond, was er hier een groot veengebied achter de kust aanwezig. Om dit grote veengebied te ontwateren, ontstond het Oude Veer. Het Oude Veer stond in die tijd in verbinding met een nog grotere getijdengeul die in de Noordzee uitmondde tussen de eilanden Terschelling en Vlieland.
Ten tijde dat het Marsdiep en andere zeegaten ontstonden, erodeerde het veen en werd het Oude Veer actief als kleine getijdengeul die in verbinding stond met het Marsdiep. Bij vloed stroomde het zeewater vanuit de Waddenzee naar binnen en bij eb weer naar buiten. Op deze manier werd veel slib aangevoerd waardoor de plekken waar het veen verdwenen was weer opdroogde. Ook ontstonden er zo oeverwallen langs het Oude Veer; zand werd tijdens hoogwater langs de geul afgezet. Als je nu naar het landschap kijkt, zijn ze nog duidelijk te herkennen doordat ze wat hoger liggen. In 1846 werd de Anna Paulownapolder ingepolderd en verloor het Oude Veer zijn functie. Gelukkig is de geul wel bewaard gebleven en is hij zelfs één van de Aardkundige monumenten van de provincie Noord-Holland geworden. Het Oude Veer bestaat uit verschillende onderdelen zoals het Hoge Oude Veer en het Lage Oude Veer. Het Hoge Oude Veer gaat uiteindelijk via het Lage Oude Veer over in het Amstelmeer.
Jachthaven Oude Veer
Aan het Hoge Oude Veer ligt de jachthaven van Anna Paulowna; Jachthaven Oude Veer. De jachthaven heeft honderdeenendertig natte ligplaatsen, tien droge ligplaatsen, een kantine, een douche, sanitaire voorzieningen, water en gratis elektra op de steigers. Jachthaven Oude Veer is ook de letterlijke thuishaven van Watersport Vereniging Anna Paulowna (WVAP). In Jachthaven Oude Veer heb je een fraai uitzicht op Molen Leonide.
Molen Leonide
Aan het Hoge Oude Veer ligt de markante Molen Leonide die in 2002 werd gebouwd. Molen Leonide is een zogenaamde stellingmolen. De molen heeft geen traditionele molenfunctie, maar is een woonmolen. Op de plek waar nu Molen Leonide staat, stond tot 1913 een poldermolen. De achterkant van Molen Leonide is afkomstig van de poldermolen ‘De Zeemeeuw’. De Zeemeeuw dateert uit 1892 en stond in het Groningse Uithuizen. De bovenas van Molen Leonide daarentegen is afkomstig van een kleine wipmolen daterend uit 1960. Daarnaast zijn er nog meer onderdelen van andere molens gebruikt om Molen Leonide te bouwen. De molen lijkt bij aanzien sterk op een traditionele houtzaagmolen, echter zogezegd werkt de molen niet als zodanig en heeft ook nooit zo gewerkt. In de molen is geen zogenaamd ‘gaande werk’ aanwezig.