header image
 

Amstelmeer

Op 18 kilometer afstand ten noordoosten van Julianadorp aan Zee ligt het Amstelmeer. Het Amstelmeer wordt door de Amsteldiepdijk, waar de N99 overheen loopt, afgescheiden van de Waddenzee. Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd, vormde het oorspronkelijke meer, het Amsteldiep, de overgang tussen de Waddenzee en de Zuiderzee. Het Amstelmeer was feitelijk een voormalige zeearm van de Waddenzee.

 

Het Amstelmeer is een fantastische plek om te gaan kitesurfen. Julianadorp aan Zee.

 

Rond het Amstelmeer liggen verschillende kleine plaatsjes; aan de noordoostkant Westerland en De Haukus en aan de zuidwestkant Van Ewijcksluis. Het Amstelmeer heeft een lengte van 4 kilometer, breedte van 2 kilometer en een oppervlakte van meer dan 600 hectare. Het zoetwatermeer is gemiddeld 2 tot 4 meter diep. Het Amstelmeer is tegenwoordig een echte hotspot voor strandliefhebbers, zwemmers, windsurfers, kitesurfers, zeilers, sportvissers, vogelspotters en in de winter voor schaatsers.

Lutjestrand

Het Lutjestrand is één van de stranden van het Amstelmeer en bovendien het populairste zoetwaterstrand van de Kop van Noord-Holland. Het Lutjestrand ligt aan de noordoostkant van het meer. Het Lutjestrand bestaat uit twee delen; een deel dat bestemd is voor strandliefhebbers en zwemmers (dagrecreatie) en een deel dat bedoeld is voor wind- en kitesurfers. Het stranddeel van het Lutjestrand bestaat uit veel zand waardoor recreanten dit kunnen gebruiken als een fraai zwemstrandje. Het wind- en kitesurfdeel bestaat uit gras waardoor de wind- en kitesurfers hun materiaal goed kunnen optuigen. Bij het Lutjestrand zijn voldoende parkeermogelijkheden en verschillende eet- en drinkgelegenheden aanwezig. Vlak in de buurt van het Lutjestrand ligt bovendien een mooie camping. Het Lutjestrand is heel gemakkelijk te vinden. Als je over de N99 rijdt tussen Den Helder en Den Oever, staat het Lutjestrand met een groot bord aangegeven.

Windsurfen

Het Amstelmeer is uitermate geschikt voor de windsurfsport. Het meer kent geen tij, stroming of hoge golven. Daarnaast komen er geen scherpe schaal- of schelpdieren zoals oesters voor waar je jezelf lelijk aan kunt verwonden. Op het Amstelmeer staat vrijwel altijd een goede wind, het is niet voor niets dat rondom het meer zoveel windmolens zijn opgetrokken. Het feit dat de Nederlandse windsurftop (speedsurfen en freestylesurfen) het Amstelmeer kiest om er te trainen, zegt feitelijk al genoeg. Op het Lutjestrand is bovendien een windsurfschool gevestigd. Doordat het water bij het strand ondiep is, is het een ideale locatie om te leren windsurfen. Bovendien heeft het meer bij het Lutjesstrand een zandbodem. Om te kitesurfen is het Amstelmeer minder geschikt; er zijn te veel bomen, bruggen, sluizen en autowegen in de omgeving en het wordt er bovendien snel diep. Alleen zeer ervaren kitesurfers kunnen op het Amstelmeer veilig uit te voeten.

Jachthavens

Aan het Amstelmeer liggen twee jachthavens: de jachthaven van Van Ewijcksluis en de jachthaven van De Haukus. De jachthaven van De Haukus biedt ligplaatsen aan de Marine Watersport Vereniging (MWV) en aan de Watersport Vereniging Amstelmeer (WVA). Via het water is het Amstelmeer te bereiken middels verschillende trajecten. Het Balgzandkanaal verbindt Hen Helder met het Amstelmeer, de Van Ewijcksvaart verbindt Anna Paulowna met het Amstelmeer en het Waardkanaal verbindt Kolhorn met het Amstelmeer. Vanuit de Wieringermeerpolder is het Amstelmeer te bereiken via de Slootvaart. Uiteindelijk bereik je dan via een schutsluis, die de schepen 4 meter omhoog schut, de havenmonding van De Haukes van het Amstelmeer. Een schutsluis wordt ook wel een vallaat, verlaat of sas genoemd.

Zeilen

Op het Amstelmeer kun heerlijk zeilen. Je kunt ook zeilles (voor beginners, gevorderden en kinderen) nemen op het meer. De zeillessen worden onder andere verzorgd door de WVA. De zeilinstructeurs van de WVA zijn CWO gecertificeerd en leiden op volgens landelijk erkende CWO normen. Ieder jaar worden op het Amstelmeer zeildagen gehouden. Dit tweedaagse zeilevenement wordt speciaal georganiseerd voor mensen met een lichamelijke beperking oftewel mindervaliden. De zeildagen worden georganiseerd door de WVA, MWV en Sportservice Noord-Holland. Het Amstelmeer is ook vaak het toneel van zeilwedstrijden zoals het Open Nederlands kampioenschap zeilen voor de 12 m2 Sharpie.

Sportvissen

Het Amstelmeer is ook een prima locatie voor de hengelsport. De bodem van het Amstelmeer is op sommige plekken blubberig en zandig. Verder is het water mooi helder, ideaal voor tal van vissoorten. Hengelaars zullen dan ook veelvuldig voorns, brasems, blieken, karpers, snoeken, snoekbaarzen, baarzen en giebels aan de haak slaan. Bootvissers hebben het gemakkelijker dan kantvissers bij het Amstelmeer; op sommige plaatsen is het water namelijk niet goed bereikbaar. Ook grenzen delen van het Amstelmeer aan akkerbouwgronden, die niet zonder toestemming van de eigenaars betreden mogen worden.

Vogelspotten

Voor vogelspotters is het Amstelmeer een waar eldorado. Op de Amsteldiepdijk, in de buurt van Van Ewijcksluis, bevindt zich een vogeluitkijkpunt. Vanaf dit punt is het echt genieten en krijg je talloze vogels te zien zoals brandganzen, grote zaagbekken, grote Canadese ganzen, nijlganzen, futen, stormmeeuwen, meerkoeten, waterhoenen, aalscholvers, wulpen, scholeksters, wilde eenden, smienten, bergeenden, grote manteleenden, zwarte kraaien, zilvermeeuwen, sperwers en dodaarzen. In het Amstelmeer bevinden zich een paar eilandjes. Deze zogenaamde moeraseilandjes worden veelvuldig door vogels gebruikt om uit te rusten, te foerageren en te broeden. In sommige jaren zijn er meer dan duizend kokmeeuwen die op de eilandjes van het Amstelmeer aan het broeden zijn. Uiteraard is dit een fenomenaal gezicht. Het is bovendien fantastisch om bij het Amstelmeer te gaan wandelen.

Schaatsen

Als het in de winter hard genoeg vriest, vriest ook het Amstelmeer keurig dicht en kunnen de schaatsen uit het vet gehaald worden. Het is dan heel erg gezellig bij het Amstelmeer; schaatsers vermaken zich op het ijs en langs de kant staat de erwtensoep te dampen.Het Amstelmeer is ook vaak de locatie van schaatswedstrijden zoals het Nederlands kampioenschap schaatsen over honderd kilometer, het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen en de Amstelmeer Marathon.

De Amstelmeer Marathon, die voor het eerst in 1963 werd verreden, is één van de veertien natuurijsklassiekers van Nederland, waarbij gestart en gefinisht wordt in Westerveld. De Noorder Rondritten, Noordwesthoekrit, Ronde van Loosdrecht, Oldambtrit, Hollands Venetiëtocht, Veluwemeertocht, De 100 van Eernewoude, Rottemerentocht, Driedaagse van Ankeveen, USA Marathon en de Westland Marathon zijn de overige dertien natuurijsklassiekers. Het Amstelmeer is zogezegd bij uitstek een windsurfstek. Als het echter hard vriest, kun je niet op het water windsurfen, maar je kunt er dan wel perfect ijssurfen. Als het weer het toelaat worden er dan ijssurfwedstrijden georganiseerd op een parcours van ongeveer 1.000 meter.