header image
 

Alkmaar

Op 37 kilometer afstand ten zuiden van Julianadorp aan Zee ligt de stad Alkmaar. Alkmaar is met bijna honderdduizend inwoners een grote stad. Het bezoeken van Alkmaar is in velerlei opzichten zeer de moeite waard. Zo moet iedereen een keer in zijn leven de beroemde kaasmarkt van Alkmaar hebben gezien. Er ontrolt zich daar een waar spektakel. Daarnaast kent Alkmaar een paar fantastische musea die je kunt bezoeken, zoals het Hollands Kaasmuseum, Stedelijk Museum Alkmaar, Nationaal Biermuseum de Boom en het Beatlesmuseum.

 

De kaasmarkt van Alkmaar is beroemd, ook in Julianadorp aan Zee

 

Alkmaar is een stad met een eeuwenoude geschiedenis waar heel veel is gebeurd. In 1254 werden aan Alkmaar de stadsrechten verleend. De stad kent derhalve tal van interessante (historische) bezienswaardigheden uit alle episodes van de achterliggende tijd. De nationale kaasstad van Nederland is verder ook een heerlijke plaats om te winkelen, te eten en drinken of om gezellig een avondje uit te gaan. Alkmaar heeft twee bioscopen, talloze cafés, een theater en een muziekpodium binnen haar stadsgrenzen.

Kaasmarkt

De belangrijkste attractie én trekpleister van Alkmaar is zogezegd de wereldberoemde kaasmarkt die daar van april tot september iedere vrijdagochtend plaatsvindt tussen 10.00 en 12.00 uur. De Alkmaarse kaasmarkt trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen uit binnen- en buitenland naar de stad toe. Om het voor iedereen begrijpelijk en verstaanbaar te maken, wordt de uitleg van de verrichtingen op de kaasmarkt in maar liefst vijf verschillende talen gegeven. Naast het Nederlands ook in het Duits, Engels, Frans en Spaans.

Op de Alkmaarse kaasmarkt wordt er met vier verschillende ploegen gewerkt. Deze ploegen houden zich bezig met de aan- en afvoer van Goudse kazen. Ieder ploeglid heeft een eigen gekleurd lint om zijn strooien hoed die de ploegleden dragen. Hierdoor zijn de ploegen van elkaar te onderscheiden. Het Waagplein speelt een centrale rol bij de kaasmarkt. Op dit plein worden de kazen geproefd, gekeurd, gewogen en verkocht. Per keer worden door twee kaasdragers op een zogenaamde berry (draagbaar) acht kazen aangevoerd. De acht kazen met de berry hebben samen een gewicht van meer dan honderdzestig kilogram.

Nederland kent naast de kaasmarkt van Alkmaar nog vier andere kaasmarkten; de kaasmarkt van Woerden, Gouda, Hoorn en Edam. De kaasmarkten van Alkmaar, Hoorn en Edam zijn feitelijk toeristische demonstraties en laten zien hoe de kaashandel er vroeger aan toe ging. De kaasmarkten van Woerden en Gouda daarentegen zijn nog echte kaasmarkten waar nog gehandeld wordt tussen de kaasboeren uit de omgeving.

Musea

Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het Waaggebouw (Waag) aan het Waagplein in het centrum van Alkmaar. Het Waagplein is de locatie waar de kaasmarkt wordt georganiseerd. Het museum opende in 1983 haar deuren voor het publiek. De twee beroemdste Nederlandse kazen staan in het museum centraal; de kleine ronde Edammer kaas en de grote platte Goudse kaas. Beide kazen vinden hun oorsprong in Noord- en Zuid-Holland. In de loop van de tijd werd Alkmaar het centrum van de Nederlandse kazenhandel; de Alkmaarders verwierven derhalve de geuzennaam ‘kaaskoppen’. Uiteindelijk is kaas voor heel Nederland een zeer belangrijk en winstgevend exportproduct geworden. In het Hollands Kaasmuseum is de lange historie te leren van de bereidingen van zuivelproducten. Daarnaast komt uiteraard de handel in kaas aan de orde en het boerenleven op het platteland.

Stedelijk Museum Alkmaar

In het Stedelijk Museum Alkmaar, hetgeen een gemeentelijk museum is, wordt het culturele erfgoed van Alkmaar en diens omgeving bewaard en gepresenteerd. Het museum is gevestigd op een uiterst prominente plek in de binnenstad van Alkmaar, namelijk aan het zogenaamde ‘cultuurplein’ (Canadaplein). Naast een collectie van historisch materiaal van de Alkmaarse regio bezit het museum ook een collectie van Alkmaarder foto’s, een verzameling van oud en antiek speelgoed, een collectie schilderijen uit de 16de en 17de eeuw en een collectie moderne schilderkunst. De Bergense School, het expressionisme, het luminisme en het kubisme zijn vertegenwoordigers van bovengenoemde moderne schilderkunst die vertegenwoordigd zijn in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Nationaal Biermuseum de Boom

In het Nationaal Biermuseum de Boom is te leren waarom bier al meer dan duizend jaar het populairste alcoholische drankje ter wereld is. Het museum opende in 1987 haar deuren voor het publiek en is gevestigd in de voormalige brouwerij de Boom. In Nationaal Biermuseum de Boom zijn alle gereedschappen, apparatuur en machines te bewonderen die een rol spelen bij de bereiding van het overheerlijke gerstenat. Ook het hele brouwproces wordt op een verhelderende en leerzame manier in kaart gebracht.

Beatlesmuseum

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr waren de vier bandleden van één van de beroemdste en meest toonaangevende muziekbandjes die de wereld ooit gekend heeft. Uiteraard zijn er in de wereld talloze Beatlesmusea, maar het Beatlesmuseum in Alkmaar is in velerlei opzichten uniek te noemen. Het museum herbergt namelijk de grootste privé-Beatles-collectie ter wereld. Al deze items zijn uitgestald in een ruimte van meer dan 1500 m2.

Bezienswaardigheden

Alkmaar kent talloze bezienswaardigheden waaronder de accijnstoren, de Grote of Sint-Laurenskerk, het Hooge Huys, het Huis met de kogel, Huize Egmont, de kaasfabriek Eyssen, het Huis Leeuwenburg, het Moriaanshoofd, de Nieuwe of Sint-Sebastiaandoelen, het stadhuis, ’t Kruithuisje, de vismarkt, De Vigilantie (de waakzaamheid), De Waag en de watertoren.

Accijnstoren

De Accijnstoren werd in Alkmaar in 1622 gebouwd en fungeerde toen als een soort belastingkantoor. Mensen die goederen invoerden, moesten dat bij de Accijnstoren aangeven en accijnzen afdragen. Voor de stad Alkmaar was dat een belangrijke bron van inkomsten.

Hooge Huys

Het Hooge Huys in het centrum van Alkmaar dateert uit 1931 en is het voormalige kantoorpand van verzekeringsmaatschappij ’t Hooge Huys, tegenwoordig beter bekend als REAAL. Alexander Kropholler heeft het Hooge Huys ontworpen in de stijl van het traditionalisme. Op de plek waar het Hooge Huys werd gebouwd, stond vroeger een stadskasteel met als naam Het Princenhof. De bijnaam van Het Princenhof was het Hooge Huys. Dit kwam omdat Het Princenhof een hoge bakstenen toren had. In 1753 werd Het Princenhof gesloopt.

Huis met de kogel

Het Huis met de kogel, is volledig van hout opgetrokken, op één muur na. Er zijn in Alkmaar nog maar twee houten monumentale huizen over. Tijdens Het Beleg van Alkmaar sloeg er een kogel in het pand, daar heeft het Huis met de kogel zijn naam aan te danken. Deze kogel is te zien aan de linkerkant van de gevel van het gebouw aan de kant van de gracht.