Ziekenhuis in Julianadorp aan Zee!

Als je in Julianadorp aan Zee op vakantie bent, ga je uiteraard een mooie tijd tegemoet. Een zorgeloze tijd. Lekker zwemmen in de Noordzee en wandelen in de duinen. Maar soms zit het tegen. Zo kun je bijvoorbeeld ziek worden en heb je behoefte aan medische zorg. Helaas is er in Julianadorp aan Zee geen ziekenhuis aanwezig. In het op steenworp afstand liggende Den Helder is wel een modern ziekenhuis aanwezig. Er zijn bovendien verschillende huisartsen actief in het Noord-Hollandse kustplaatsje. 

Maar in het leeuwendeel van de gevallen is er helemaal geen medische hulp nodig en kunnen toeristen in Julianadorp aan Zee genieten. Van de natuur bijvoorbeeld. Eén van de dieren die je er kunt spotten, is de buizerd.

Buizerd 

De buizerd ressorteert onder de havikachtigen. Het is een grote roofvogel. De buizerd is een zogenaamde standvogel. Dat wil zeggen dat het beest op dezelfde plaats broedt en overwintert. Als de buizerd gaat jagen, zoekt hij het open land op. Maar als het vliegebeest gaat nestelen, zoekt hij de randen van het bos op. Op het menu van de buizerd staan kleine vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. De buizerd is ook een aaseter. Op dit moment zijn er meer dan tienduizend broedparen in Nederland aanwezig. Dus het gaat goed met deze majestueuze roofvogel!

Als je naar de roep van de buizerd luistert, is het net of je vandoen hebt met een kat die klagend aan het miauwen is. Als je in de buurt van het nest komt, gaan de vogels boven de boomtoppen vliegen.