Kakkerlakken, pissebedden, muggen, mieren, wespen, wantsen, zilvervisjes, luizen, mijten en vlooien … Mensen gruwelen van de meeste insecten en doen er alles aan om ze uit hun directe leefomgeving te weren. Er worden derhalve allerlei meppers, lokdoosjes, gifkorrels en kleefstrippen in stelling gebracht om het irritante gespuis naar de eeuwige jachtvelden te verdrijven. Er is echter één uitzondering. Eén insectensoort waartegen geen aversie bestaat. Eén insectensoort die door de mens hoog geadoreerd en innig omarmd wordt.
Vlinders.
Worden de meeste insecten als ziekte-overbrengers, bevuilers, beschadigers en opvreters weggezet, rondom vlinders hangen hele andere associaties. Vlinders staan voor schoonheid, geluk en voorspoed. Alhoewel, het is wel afhankelijk aan wie je het vraagt. Een gepensioneerde man die de hele dag ijverig in zijn moestuin bezig is om vendel, dille en peen op te kweken, maar zijn oogst uiteindelijk verloren ziet gaan omdat rupsen zich er massaal aan vergrijpen, kan de vrolijke fladderaars natuurlijk wel villen.
Rupsen.
Vreetmonsters, die vanaf het moment dat ze uit hun eitjes kruipen, in enkele weken tijd duizenden keren groter en zwaarder worden. Het zijn hiermee de snelst groeiende beesten van het dierenrijk!
Los van hun ongekende vraatzucht, bezitten sommige rupsen een betoverende schoonheid. Zo heeft de koninginnenpagerups een prachtig zwart-limoengroen tijgermotief dat is ingelegd met hypnotiserende oranje stippen. Als de rups al zo oogstrelend mooi is, dan moet de uiteindelijke vlinder dat ook zijn. In het geval van de koninginnenpagerups is dat zeker het geval. De koninginnenpage wordt beschouwd als één van de fraaiste vlinders ter wereld.
Met een vleugelspanwijdte van meer dan acht centimeter is de koninginnenpage bovendien de grootste vlinder die in Nederland rondfladdert. Het vliegende insect heeft een gele basiskleur met een brede donkere band over de voor- en achtervleugels. Op de achtervleugel bevindt zich bovendien een rode stip.
Als je koninginnenpages in je tuin wil hebben, moet je vlinder-lok-planten in je gaard poten. De rupsen van deze koninklijke vlinder vinden in schermbloemige planten hun waardplant. Met andere woorden; trek alle rododendrons, hortensia’s en coniferen uit je tuintje en zet er penen voor terug. Als je van je sierakkertje een wortelveld maakt, creëer je voor de koninginnenpagerups een waar eetmekka; de peen is voor de koninginnenpage namelijk dé ultieme waardplant. De hele tuin vol met peen planten, is nog lang geen garantie dat koninginnenpages op bezoek komen. Indien de koninginnenpages onverhoopt het tuintje overslaan, krijgen de penen de kans om tot volledige groei en bloei te komen en staat de rest van het jaar hutspot op het menu!
Naast de mogelijk om passief op de fraaie vlinders in je tuin te wachten, kun je ook actief naar ze op zoek gaan in het land. Een merkwaardige eigenschap rondom de voortplanting kan daarbij helpen om naar de meest kansrijke spots te togen waar je ze zou kunnen treffen.
De mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar namelijk het liefst op de toppen van hoge punten, zoals toppen van heuvels of rondom de torens van kastelen. Wil je in Nederland getuige zijn van deze koninginnenpage-dates, dan zul je op zoek moeten naar heuvels en kastelen. Voor kleine verhevenheden in het landschap moet je derhalve afzakken naar Limburg en ook de hoogste concentratie van burchten bevindt zich in het zuiden van het land!