Als je wil gaan zwemmen in de Noordzee die voor Julianadorp aan Zee ligt, is het wel handig om te weten wat de temperatuur van het zeewater bedraagt. De oppervlaktewatertemperatuur van de Noordzee is echter van veel factoren afhankelijk.
Regen en wind
Zo verandert de zeewatertemperatuur na langdurige regenval én na lange periodes van sterke zeewind. Door langdurige zeewind stijgt het koude water uit de diepte naar het oppervlakte, waardoor het oppervlaktewater van de Noordzee warmer wordt.
Weersatellieten
Weersatellieten zijn noodzakelijk om de zeewatertemperatuur te bepalen. Zij doen dit door het maken van infraroodbeelden vanaf een hoogte van meer dan 800 kilometer. Om bruikbare infraroodbeelden te maken, moeten er echter geen wolken aan de hemel zijn. Uiteraard is het boven Nederland niet altijd onbewolkt. Om toch op een accurate manier de zeewatertemperatuur te bepalen, worden er achtentwintig metingen per week verricht.
Zeewatertemperatuur
De gemiddelde zeewatertemperatuur is gedurende de winter 5 graden Celsius, maar kan tijdens strenge winters dalen tot 3 graden Celsius. De gemiddelde zeewatertemperatuur is gedurende de zomer 20 graden Celsius, maar kan tijdens hete zomers verder oplopen tot 23 graden Celsius.
Kalenderjaar
Voor alle maanden van het kalenderjaar gelden de volgende gemiddelde Noordzeewatertemperaturen voor de Nederlandse kust: januari (5,5 graden Celsius), februari (4,5 graden Celsius), maart (5,7 graden Celsius), april (7,3 graden Celsius), mei (11,7 graden Celsius), juni (14,8 graden Celsius), juli (17,5 graden Celsius), augustus (20,0 graden Celsius), september (19,0 graden Celsius), oktober (17,2 graden Celsius), november (13,0 graden Celsius) en december (8,8 graden Celsius).
Ieder moment
Uiteraard kun je ieder moment van het jaar zwemmen in de Noordzee, maar als het zeewater een temperatuur heeft van rond de 20 graden Celsius is het wat aangenamer!