Zeewatertemperatuur van de Noordzee van Julianadorp!

Er zijn weinig dingen leuker om te doen, dan zwemmen in de Noordzee. Lekker tussen de golven dobberen en actief bezig zijn. Maar de Noordzee is niet de Caribische Zee. De Caribische Zee is kraakhelder en bovendien van een zeer aangename temperatuur. De Noordzee daarentegen is doorgaans steenkoud en niet-kraakhelder.

Doorsnee zwemmer

Het is dus voor de doorsnee zwemmer niet mogelijk om op ieder moment van het jaar het Noordzeewater in te duiken. Het is derhalve wel handig om te weten wat de watertemperatuur van de Noordzee is. Er zijn echter veel factoren die een rol spelen bij de totstandkoming van het uiteindelijke oppervlaktewatertemperatuur van de Noordzee.

Regen en zeewind

Regen bijvoorbeeld. Als het een lange tijd heeft geregend, zal de oppervlaktewatertemperatuur van de Noordzee gaan stijgen. Zeewind is ook een belangrijke factor. Als er een sterke zeewind opsteekt, vinden er grote waterverplaatsingen plaats, het koude water van de dieptes vindt dan zijn weg naar het oppervlakte. Ook in dit geval wordt het oppervlaktewater warmer.

Nederlandse Noordzeewater

Voor de temperatuur van de Nederlandse Noordzeewater gelden de volgende waardes: januari (5,5 graden Celsius), februari (4,5 graden Celsius), maart (5,7 graden Celsius), april (7,3 graden Celsius), mei (11,7 graden Celsius), juni (14,8 graden Celsius), juli (17,5 graden Celsius), augustus (20,0 graden Celsius), september (19,0 graden Celsius), oktober (17,2 graden Celsius), november (13,0 graden Celsius) en december (8,8 graden Celsius).

Altijd zwemmen

Uiteraard kan iedereen, op ieder moment van het jaar besluiten om te zwemmen in de Noordzee. Maar het hoeft verder geen betoog dat het prettiger is om te zwemmen als de watertemperatuur rond de 20 graden Celsius schommelt!