Wrakduiken in de Noordzee van Julianadorp!

Wrakduiken heeft iets spannends, iets avontuurlijks. Iedereen moet dan denken aan programma’s die worden uitgezonden door National Geographic Channel. Daar kun je zien hoe expedities worden voorbereid om uiteindelijk scheepswrakken te bergen of te onderzoeken of er nog waardevolle spullen aanboord zijn zoals goud en zilver.

Bezaaid met wrakken

Ook de Nederlandse Noordzeebodem ligt bezaaid met wrakken; scheeps- en vliegtuigwrakken. Veel van die wrakken zijn in de loop van de tijd geborgen omdat ze een gevaar vormden voor de drukke scheepvaart in het gebied.

Gemiddelde diepte

De Noordzee die zich tussen Nederland en Engeland bevindt, is met 30 meter niet diep. Op sommige plekken is de Noordzee veel dieper, zoals bijvoorbeeld voor de kust van Noorwegen; de dieptemeter stopt daar pas bij het wijzertje van 500 meter. Als je alle dieptes van de Noordzee middelt, kom je op een gemiddelde diepte van 95 meter uit.

Marinestad

Doordat de wrakken in de Nederlandse Noordzee niet zo diep liggen, zijn ze bereikbaar voor mensen die van wrakduiken houden. In de marinestad Den Helder zijn verschillende duikverenigingen actief die op Noordzeewrakken duiken, ook de wrakken die vóór de kust van Julianadorp aan Zee liggen.

Veel ervaring

Sportduiken in de Noordzee is uiteraard heel anders dan sportduiken in een meertje in het binnenland van Nederland. Noordzeeduikers hebben veel ervaring, maar het is wel leuk om als introducé mee te gaan. Mist je uiteraard zelf over een duikbrevet beschikt.

Bonaire

Mensen die gewend zijn om op hun vakantiebestemming te duiken in een tropisch oord, komen in Nederland letterlijk van de koude kermis thuis. Het Noordzeewater is koud en het onderwaterzicht is beperkt. Als je bijvoorbeeld gaat duiken op het Nederlandse duikeiland Bonaire, zijn de omstandigheden heel anders; de watertemperatuur is daar 28 graden Celsius en het onderwaterzicht is meer dan 30 meter!