Wandelen tijdens het broedseizoen op Texel

Vogelspotters kunnen met een gerust hart naar Texel togen. Op het grootste Nederlandse Waddeneiland leven heel veel verschillende soorten vogels. Het broedseizoen van de vogels loopt van 1 maart tot 1 september. Tijdens het broedseizoen is verstoring uiteraard niet wenselijk: wij moeten dan de vogels rust gunnen. Daarom zijn er gedurende het broedseizoen enkele wandelpaden afgesloten voor mensen. Dit zijn de zogenaamde groene wandelpaden.

 

vogelsspotten op Texel Julianadorp aan Zee

 

Groene wandelpaden

In het Nationaal Park Duinen van Texel zijn de groene wandelpaden gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen. Op deze manier hebben vogelsoorten als de wulp voldoende ruimte en rust om te broeden. Doordat Staatsbosbeheer gedurende het broedperiode excursies aanbiedt, kunnen vogelliefhebbers toch op een verantwoorde mannier in de broedgebieden rondkijken. Het leeuwendeel van de groene paden is vanaf 1 augustus weer beschikbaar.

Honden aangelijnd

Loslopende honden en broedende vogels laten zich maar moeilijk verenigen. Honden zijn jagers die bovendien over een uitmuntend reukvermogen beschikken. Voor hen is het koud kunstje om de kwetsbare vogels in het veld op te sporen. Dit moeten we uiteraard niet willen. Derhalve is het van 1 maart tot 1 september in het hele Nationaal Park Duinen van Texel niet toegestaan om met honden los te lopen, zij moeten aangelijnd blijven.

Strand

Met de honden op het strand is een bijzondere ervaring. Zij kunnen dan lekker gaan ravotten op het strandzand en gaan zwemmen in de Noordzee. Alle zoogdieren kunnen zwemmen: van grote olifanten en kleine muisjes. Het is heel leuk om een stuk hout in het water te gooien om het vervolgels een hond te laten ophalen.

 

Vakantieparken op de Nederlandse Waddeneilanden:

 

De Nederlandse Waddeneilanden

De Nederlandse Waddeneilanden

Texel: meer informatie en boeken

Vlieland: meer informatie en boeken

Terschelling: meer informatie en boeken

Ameland: meer informatie en boeken

Schiermonnikoog: meer informatie en boeken