Vraatzuchtige fitissen in Julianadorp!

Vogelaars worden er gek van! 

Vogelsoorten die zich niet in één oogopslag laten determineren. Die als twee druppels water op elkaar lijken. Die dezelfde contouren bezitten, het dezelfde jasje aan lijken te hebben …

De fitis en de tjiftjaf bijvoorbeeld. 

Iedereen die de fitis en tjiftjaf met het blote oog van elkaar kan onderscheiden, mag zichzelf op zijn borst kloppen! Alleen als de fitis zijn snavel opentrekt, openbaart hij voor de niet-specialist zijn ware identiteit. Blijft het vogelgezang bij de tjiftjaf namelijk bij het herhaaldelijk geroep tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf. De fitis daarentegen beschikt over een veel groter en gevarieerder repertoire!

Vogelliefhebbers hoeven zich niet het hele jaar hun tanden stuk te bijten over de vraag welke van de twee vogeltjes ze in het beeld van hun verrekijkers hebben gevangen. De fitis is namelijk een trekvogel die in het najaar gevlogen is. Onder invloed van het korter worden van de dagen, het dalen van de temperatuur en het oerinstinct maak het minuscule vogeltje zich op voor de grote reis.

Stappen aan het einde van de herfst duizenden gefortuneerde ouden van dagen in luxe touringbussen om voor een paar maanden op de Spaanse costa’s het steenkoude Nederland te ontvluchten, de fitissen verlaten om datzelfde doel ons polderlandje. Alleen zijn bij hen de reisontberingen torenhoog.

Het beest van amper tien gram heeft namelijk een tripje van achtduizend gevaarlijke kilometers voor de boeg! Dat vereist een goede voorbereiding. Op het moment dat de kleine zanger is uitgebroed, schuift hij alle goedbedoelde adviezen van dieetgoeroes aan de kant en begint het grote aankomen. 

De fitis moet namelijk van tien gram naar zeventien gram lichaamsgewicht zien te groeien om voldoende brandstof aan boord te hebben om een succesvolle vlucht te maken. Dat is een toename van het lichaamsgewicht van zeventig procent!

Wauw! Hoe fixt hij dat?

Muggen!

Iedereen die ’s nachts halfslapend met zijn hand maaiende bewegingen maakt om irritant zoemende muggen van zijn lijf af te meppen, mag de fitissen op zijn blote knieën danken. De kleine vogels zijn namelijk grootgebruikers als het gaat om de consumptie van deze steekinsecten. De gehele populatie aan fitissen kauwt jaarlijks voor tonnen aan muggen weg! Oneindig veel muggenvlees dat de fitissen transformeert tot een moddervette wezens. En moddervet moet je wel zijn om de trektocht naar het noorden van Afrika te kunnen maken!