Voor de kust van Julianadorp sportduiken!

Je bent jezelf daar wellicht niet van bewust, maar de bodem van de Noordzee ligt bezaaid met tienduizenden wrakken. Schepen en vliegtuigen die afgezonken zijn naar de bodem van de Noordzee. Daar zitten hele oude wrakken bij van honderden jaren oud, maar er zitten ook wrakken bij van een recentere datum.

Onderwaterwoestijn

Het leeuwendeel van de Noordzeebodem bestaat uit zand; het is een soort onderwaterwoestijn. In dat licht zijn wrakken wel een aangename aanvulling op het zeebodemlandschap, hoe paradoxaal dat ook moge klinken. De wrakken vormen voor vissen en andere onderwaterlevensvormen een belangrijke schuilplaats tegen predatoren.

Erg interessante objecten

Omdat sommige wrakken een gevaar vormden voor de drukke scheepvaart, zijn deze in de loop van de tijd netjes geborgen. Op de Noordzee is het namelijk erg druk met zeeschepen, waardoor de wrakken voor gevaarlijke situaties kunnen leiden. Wie wel erg blij is met de wrakken, zijn sportduikers oftewel wrakduikers. Voor hen zijn de wrakken erg interessante objecten om te beduiken. Het heeft iets mysterieus iets spookachtigs. Daarbij komt dat de wrakken in de Noordzee niet zo diep liggen; de Noordzee is namelijk geen diepe zee.

Ander kaliber  

Tenminste als je naar de Noordzee kijkt die tussen Nederland en Engeland ligt. Hier heeft de Noordzee een diepte van gemiddeld 30 meter. Als je naar de Noordzee kijkt ter hoogte van Noorwegen, dan zijn de dieptes van een ander kaliber. Daar praat je over dieptes van meer dan 500 meter. De Noordzee heeft een gemiddelde diepte van 95 meter.

Duikclubs

De Noordzee die vóór Julianadorp aan Zee ligt, wordt ook regelmatig voor wrakduikers bezocht. In Den Helder zijn verschillende duikclubs aanwezig die iedere week wrakduiken maken!