Verschillende oplaadpunten voor elektrische fietsen in Julianadorp!

Als je met een elektrische fiets een bezoek brengt aan Julianadorp aan Zee, kun je in het Noord-Hollandse kustplaatsje je e-bike of pedelec opladen. De elektrische fiets heeft in Nederland de laatste tijd enorm gewonnen aan populariteit. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat het een waar genot is om met een elektrische fiets in het duinlandschap te vertoeven. En de wind zal nimmer spelbreker kunnen zijn!

Elektromotor

De elektrische fiets is in het bezit van een elektromotor die wel dan niet verder wordt ondersteund door menselijke spierkracht. Du moment een elektrische fiets voor de volle 100 procent zelfstandig wordt aangedreven, spreken we van een e-bike. E-bike is de Engelse afkorting van electric bike. Daarnaast kan een elektrische fiets worden ondersteund door spierkracht. In dat geval wordt er gesproken van een pedelec, hetgeen een samentrekking is van pedaal en electric. In ons land wordt meestal gesproken van een fiets met trapondersteuning.

Erg oud

Iets wat niet veel mensen zich realiseren, is dat de elektrische fiets al heel erg oud is. De eerste elektrische fiets stamt al uit de jaren 90 van de 19de eeuw. Op 31 december 1895 werd het eerste patent voor de elektrische fiets vastgelegd. Het was overigens een fiets die niet in het bezit was van versnellingen. Het motortje van deze fiets was in het bezit van een 10 volts-accu die tot 100 ampère leverde.

Sparta

Sparta, een Nederlandse fietsfabrikant, was het eerste bedrijf dat heil zag in de grootschalige ontwikkeling van de elektrische fiets. Als eerste brachten zij de Pharos op de markt, dat was in het jaar 1998. Yamaha was de leverancier van het elektrische systeem van de Pharos. De Sparta Ion was de tweede generatie elektrische fietsen waar Sparta mee op de proppen kwam. Deze elektrische fiets werd volledig door Sparta ontwikkeld.

China

China is heden ten dage de grootste producent van elektrische fietsen. Op jaarbasis worden er tientallen miljoenen fietsen in China geproduceerd. De meeste van deze fietsen worden geëxporteerd. Voor veel mensen is de elektrische fiets een belangrijke uitvinding, zij kunnen nu tot hoge leeftijd zonder problemen blijven fietsen!