Kwallen genieten geen hoge populariteit onder mensen. Ze hebben een lage aaibaarheid. Dieren met een hoge aaibaarheid zijn bijvoorbeeld zeehonden. Met name jonge zeehonden hebben een torenhoge aaibaarheid. Dat hebben de baby-zeehonden te danken aan hun betoverend mooie pels en hun aanstekelijke bambi-oogjes. Kwallen daarentegen hebben een heel ander exterieur. Veel minder aantrekkelijk voor ons mensen. Ze lijken op glibberende en glimmende plumpuddingen. Een geleiachtige substantie die bovendien in staat is om te bijten!
Onschuldig
Helaas is dit een totaal verkeerd beeld. De meeste kwallen die in de Noordzee leven zijn onschuldig voor de mens. Iedereen die dus in Julianadorp aan Zee te water gaat, hoeft zich daar geen zorgen over te maken!
Wind
Kwallen leven in het zeewater en openbaren zich derhalve niet vaak aan de mens. Dat wordt een ander verhaal als de wind het op zijn heupen krijgt. Met name als de wind aanlandig is. Hierdoor worden de kwallen op het strand geblazen, ook op het strand van Julianadorp aan Zee.
Unieke wezens
Voor de kwallen betekent dit wel dat ze dit moeten bekopen met de dood. Voor mensen is het wél een buitenkansje om de dieren wat nader te bestuderen. Kwallen zijn namelijk unieke wezens met een bijzondere manier van leven. Inmiddels zijn er duizenden verschillende soorten kwallen beschreven, waaronder er dus ook een deel voorkomt in de Nederlandse kustwateren!
Aanspoelen
De oorkwal is daar een voorbeeld van. Een onschuldig beest met een diameter van 40 centimeter. De kompaskwal is een andere kwallensoort die ook in Noordzee leeft. De kompaskwal is wel een stuk kleiner dan de oorkwal, namelijk 10 centimeter. Dit zijn twee kwallensoorten die in de nazomer op het strand van Julianadorp aan Zee kunnen aanspoelen!