Er zijn maar weinig bloemsoorten op de planeet die zo veel symboliek en mystiek aan zich hebben kleven dan rozen. Zo staan rode rozen voor hartstocht, passie en verleiding. Vriendschap, troost en verbondenheid worden uitgedragen door gele exemplaren. Het kweken van rozen wordt op een bijna wetenschappelijke manier bedreven en is bovendien big business; de in Nederland gekweekte rozen gaan de hele wereld over. Inmiddels zijn er meer dan drieduizend verschillende soorten op de markt. De grote uitdaging is om een zwarte roos te ontwikkelen, maar dat is tot op heden niet gelukt.
Wordt menig huiskamer in Nederland opgesierd met een vaasje gekweekte rozen, ook in het vaderlandse landschap zijn volop rozen te spotten. Wilde rozen welteverstaan! Zo is de duinroos één van de sieraden van het duinlandschap. Tijdens de zomermaanden showt de duinroos haar schoonheid en bloeit ze op. Naast het feit dat de crèmewitte bloemen van het duinroosje betoverend mooi zijn, zijn ze ook nogeens zeer welriekend. Om al die schoonheid in stand te houden, heeft de duinroos zich zeer goed bewapend tegen dieren met kwaadwillende bedoelingen. Zo vormt ze door haar talrijke stekels voor vraatzuchtige konijnen en andere knagers een niet te nemen vesting.
Het duinroosbastion is voor de vogels natuurlijk dé ideale plaats om nestjes te bouwen. Predatoren zullen het niet in hun hoofd halen om de vogeljacht te openen in zo’n stekelige omgeving. Naast het feit dat vogels in alle rust hun eitjes kunnen uitbroeden in het duinroosje, wordt ook hun maaltijd rondom de plant op een presenteerblaadje aangereikt. De witte kleuren en de fantastische geuren van de duinroosbloemen trekken namelijk tal van priegelbeestjes aan. Deze insecten komen helaas van de koude kermis thuis. Talrijke zangvogels staan ze namelijk al op te wachten. Niet om ze te trakteren op een mooi fluitconcert, maar om ze resoluut het hoekje om te helpen.
Duinroosjes zijn echte overleveraars. Het feit dat ze in het ruige kustlandschap kunnen vertoeven, zegt al genoeg. Het is een gebied waar het vaak hard waait, waar een zilte lucht hangt, waar de bodem doorgaans schraal is van voedingsstoffen en waar zoutwater de grond met enige regelmaat overspoelt. Veel plantensoorten krijgen het dan ook in de loop van de tijd moeilijk, zoals bijvoorbeeld de duindoorn. Als de duindoorn in het duinlandschap capituleert, omdat er bijvoorbeeld te weinig kalk in de grond voorradig is, neemt de duinroos maar al te graag zijn plekje in. De duinroos kan namelijk met zijn lange wortels toch nog het noodzakelijke mineraal vanuit grote dieptes oppompen.
De duinroos is niet alleen mooi om te zien, maar ook culinair interessant. De rozenbottels van de meeste rozen zijn wél te eten, maar níet te pruimen. De rozenbottels van de duinroos daarentegen vormen hier een aangename uitzondering op. Zo kun je er een overheerlijke jam van maken: rozenbotteljam, maar ook sap en siroop. Naast het feit dat dit smaakvolle natuurproducten zijn, is het ook nogeens supergezond. Rozenbottels zitten namelijk bomvol met vitamine C. Baldadige jongetjes hebben vaak een andere agenda met de rozenbottels. Ze maken er geen broodsmeersel van, maar halen de zaadjes eruit en kieperen deze in de kragen van nietsvermoedende meisjes. Hetgeen een enorme jeuk bij de dametjes en lachsalvo’s bij de dadertjes sorteert.