Vanuit Julianadorp, Fluwel’s Tulpenland in Sint Maartenszee bezoeken!

Nederland is een echt bloembollenland. Daar zijn we in de hele wereld beroemd om. Waarbij de meest bekende bloem uiteraard de tulp is. Als je aan een buitenlander vraagt waar die aan denkt als hij het woord Nederland respectievelijk Holland hoort, zal hij zeker het woord tulp laten vallen.

Kop van Noord-Holland

De bloembollen moeten ergens gekweekt worden. Vroeger gebeurde dat voor het grootste gedeelte in de provincie Zuid-Holland, maar die tijden zijn al lang voorbij. Tegenwoordig wordt het leeuwendeel van de bloembollen, en dus ook de tulpen, gekweekt in de provincie Noord-Holland. Meer specifiek; in het noorden van deze provincie. Ook wel de Kop van Noord-Holland genoemd. In een gebied van 12.000 hectare zijn hier bloembollenboeren bezig om tientallen verschillende soorten bloembollen te kweken. Het voorjaar is de tijd dat deze bloembollen tot volle bloei komen, een machtig gezicht om te zien. Julianadorp aan Zee ligt midden in dit gebied.

Themapark

Het kweken van bloembollen lijkt misschien heel gemakkelijk, maar dat is niet zo. Het vereist veel vakmanschap. De bloembollenkweek kent dan ook een lange geschiedenis en is razend interessant. Als je hier alles van wil weten, moet je naar Sint Maartenszee togen. Dit kustplaatsje ligt ook in de bollenstreek en is in het bezit van Fluwel’s Tulpenland. Fluwel’s Tulpenland is een themapark waar alles valt te leren over tulpen. In de landerijen rondom Fluwel’s Tulpenland worden ook bloembollen gekweekt. Eén van de dingen die je kunt leren op Fluwel’s Tulpenland is bijvoorbeeld de geschiedenis van de tulpen. Een geschiedenis die begint in het Himalaya-gebergte, het oorspronkelijke gebied waar de tulpen vandaan komen.