Vanuit Julianadorp een bezoek brengen aan Tulpenland in Sint Maartenszee!

Ons land staat in het buitenland bekend om bloembollen. Met name tulpen worden in grote mate met Nederland geassocieerd. Het leeuwendeel van de tulpenbollen dat wereldwijd wordt gekocht, wordt ook in ons land gekweekt en verhandeld.

Noorderkop

Een eeuw geleden lag het zwaartepunt van de vaderlandse bloembollenkweek, en dus ook die van tulpen, in de provincie Zuid-Holland. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Vandaag de dag worden de meeste bloembollen gekweekt in het noorden van de provincie Noord-Holland, in de zogenaamde Kop van Noord-Holland oftewel de Noorderkop.

12.000 hectare

Het gebied waar de bloembollen in Noord-Holland worden gekweekt, beslaat een oppervlakte van zo’n 12.000 hectare. Het voorjaar is de tijd dat de bloembollen zich aan het grote publiek laten zien. Dan komen er miljoenen bloembollen tot bloei en kleurt het landschap in tientallen verschillende kleuren.

Julianadorp aan Zee

Centraal in de bollenstreek ligt Julianadorp aan Zee. In het voorjaar is het heel bijzonder om in dit kustplaatsje te vertoeven. Op het eerste zicht lijkt het kweken van bloembollen een gemakkelijke opgave, maar dat is geenszins het geval. Het vereist veel kennis en kunde om goede bloembollen, en dus ook tulpen, te kweken.

Fluwel’s Tulpenland

Als je meer wil weten over de tulpenkweek en de geschiedenis van deze geweldige bloemen, kun je het beste naar Sint Maartenszee togen. Ook deze kustplaats ligt midden in het bloembollengebied. In Sint Maartenszee is het themapark Fluwel’s Tulpenland gevestigd. In Fluwel’s Tulpenland is alle denkbare informatie op te diepen die je graag zou willen weten over de kweek van tulpen en diens indrukwekkende geschiedenis.