header image
 

Evenementen & festivals

In Juliandorp worden het hele jaar door leuke evenementen en festivals georganiseerd zoals een muziekfestival, een kermis, een trekkertrekfestival en de Springfaire Julianadorp.

 

Evenementen en festivals Julianadorp aan Zee Uitgaan

 

Julianapop

Ieder jaar vindt in de maand juni in Julianadorp het eendaagse Julianapop plaats. Het muziekfestival werd in 1994 voor het eerst georganiseerd en vindt plaats op de plaatselijke ijsbaan van het kustplaatsje. Julianapop trekt jaarlijks meer dan vijfduizend muziekliefhebbers. Het is één van de grootste muziekfestivals van de Kop van Noord-Holland. Doordat het evenement in de zomer wordt georganiseerd, is er natuurlijk altijd een grote kans op mooi weer gedurende de optredens. Julianapop wordt voor het leeuwendeel door vrijwilligers georganiseerd. Het is een festival voor jong en oud, ook jonge kinderen kunnen zich derhalve prima vermaken tijdens Julianapop.

Om het voor nieuwe bandjes, zangers en zangeressen mogelijk te maken om op Julianapop te schitteren, wordt een paar maanden van tevoren een wedstrijd gehouden waarbij de uiteindelijke hoofdprijs een optreden op Julianapop is; dit wordt de zogenaamde Julianapop Primeur genoemd. De achterliggende jaren hebben heel veel bekende Nederlandse artiesten opgetreden op Julianapop zoals Jeroen van der Boom, Voicst, Moke, De Sjonnnies, The Partysquad, Make Believe, Jan Smit, Stereo, Voetlooz, Yes-R, Bob and de Blue Band, Roamers Code, Valerius, Gebroeders Ko, Av-Gas, Kane, Targets, Kensington, Rigby, Ben Saunders, Racoon, Lasgo, Riemer en de band, Memphis Maniacs, Ali B, 3JS, Di-rect en Splendid.

Kermis

Ieder jaar vindt in de maand augustus in Julianadorp een vierdaagse kermis plaats: de Julianadorper kermis. Deze kermis wordt op het Loopuytpark georganiseerd. Op de Julianadorper kermis staan heel veel leuke en spannende attracties waar jong en oud zich prima kunnen vermaken. De kermis wordt ook bezocht door veel mensen uit de omgeving.

Julianadorper Power Festival

Ieder jaar vindt in de maand september in Julianadorp het eendaagse Julianadorper Power Festival plaats. Tijdens het Julianadorper Power Festival worden Tractor Pulling oftewel Trekker Trek wedstrijden gehouden. Tijdens het Trekker Trek is het de bedoeling om met een tractor een zware slede over een zo’n groot mogelijke afstand te verslepen. Het Trekker Trek is overgewaaid uit Noord-Amerika waar deze vorm van motorsport in de jaren 70 van de vorige eeuw is ontstaan. In Amerika is het Tractor Pulling tegenwoordig enorm populair en kunnen de wedstrijden vaak rekenen op een publiek van duizenden toeschouwers. De bestuurders van de voertuigen zijn echte sporthelden en verdienen bakken met geld.

De sport werd voor het eerst in Europa geïntroduceerd door Amerikanen in Nederland, dat was tijdens een demovoorstelling in 1977 in Flevoland. In Nederland worden de wedstrijden tegenwoordig georganiseerd door de Nederlandse truck- en tractorpullingorganisatie (NTTO). De breedte van de baan is 10 meter en de maximale afstand waarover getrokken wordt, is 100 meter. Als de wedstrijden indoor worden gehouden, is de trekafstand vaak minder dan 100 meter. Als de deelnemer buiten de baan terecht komt, wordt hij gediskwalificeerd. Om iedereen gelijke kansen te geven, wordt tussen de trekken door de baan vastgereden en geëgaliseerd. Op deze manier zijn voor alle deelnemers de omstandigheden gelijk en heeft iedereen zogezegd dezelfde kansen om te winnen. Voor de wedstrijden wordt gebruik gemaakt van twee soorten banen: kleibanen en zandbanen. De voorkeur gaat uit naar kleibanen, omdat de deelnemers dan meer grip hebben.

Springfaire Julianadorp

De Springfaire Julianadorp is een groot evenement dat jaarlijks eind april in Julianadorp wordt georganiseerd. De Springfaire Julianadorp is enorm populair en trekt jaarlijks meer dan tienduizend belangstellenden. De Springfaire Julianadorp staat in het teken van het buitenleven, koken, muziek, demonstraties en activiteiten. Op de faire zijn verder heel veel standhouders aanwezig die hun waar aanprijzen. Tijdens de Springfaire Julianadorp is er een dieren-demo-veld, groot muziekpodium, klein muziekpodium en een kook-demo-stand. Op het dieren-demo-veld worden vaak de volgende zaken gedemonstreerd: hondenfrisbee, schapendrijven, ganzenhoeden, Friese paarden, jachthonden, speurhonden, reddingshonden en black pearls. Voor de muziekpodia worden ieder jaar weer nieuwe bands, acts en demonstraties geprogrammeerd. Bij de kook-demo-stand kunnen er lekkere gerechten geproefd worden, kan men genieten van kookdemonstraties en worden er kookwedstrijden (kookbattles) gehouden.

Over het hele terrein loopt verder de hele dag een ganzenhoeder en een blaaskapel. Op deze manier ontstaat er een gezellige sfeer. De toegang tot de Springfaire Julianadorp is voor volwassenen niet gratis, kinderen tot een leeftijd van 12 jaar mogen wel voor niets naar binnen. De deuren van de faire worden om 10.00 uur geopend om 7 uur later op 17.00 uur weer te sluiten.

Op de Springfaire Julianadorp geven jaarlijks verschillende bedrijven (standhouders) acte de présence zoals Pabyca, Feest en Deko, Proeven aan Zee, De Snuffelzone, Michelle’s Babyshop, Fotografie Marjo Vlaar, Golf & Beach Resort Oogduyne, Vatenhandel Kok, Lati’s, Bloembollenbedrijf Duin, Utopia Hoeve, Stratos-Pieman, Foodcar, Omring kraamzorg, De Kettingkast, Catering Di Gio, Brood en Banketbakkerij van der Ploeg, Elin’s Pottery, Proeven aan Zee, Goed Schoon, Koopplein Den Helder, Vonmesdag Vuurtoren, Gabe’s, Bakker Huidverzorging, A Cup of Style, Uw Veranda Specialist, La Félicité, Unsproken Beauty, Philidelphia dagbestelling ‘Pluk de Dag’, Kwekerij Ronnie, Wild River, De Linnen loods, Crêpes & Co, Label x 3, Muziekvereniging Kunstzin Julianadorp, De Hortensia, De Texelse Schaapjeskraam, ’t Kopertje, Autour de la Table, Wigbout Decoratie, De Wolkot, Tenbokkelvisnetten, Brokantica, Infinity Gundogs / The Coach House, Belangenvereniging Julianadorp, Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit, Shabby’s Lijn, Lunchbox Foodtruck, NooYtgedacht, D.A. Buurman, Hollands Noordkop BV, Tchaika’s, Boons Viswereld, Fudgepartners, Theekoffiekado.nl, Tineke de Roos, Gerard Dekker, Smit Fashion, Imkerij Regina, Hoveniersbedrijf Stef van den Berg, Mari, Schuur13A, Jan Sneek, Stichting Kinderopvang Den Helder Texel, Kado-Wens, Schoonheidssalon Puur aan Zee, De Twisto, Happy Lives, RT Leder, Motemiek, De Keuken van Tante Cornelia, Knutselfair VOF, SKGirlz, Shoplamar, MooiWonenWinkel, Stichting Yanti, Liesbeth Walsari, La Margarite Kado Shop, Jeanine Drenth: Zelfstandig JEMAKO Destributiepartner, Viskraam Boot, ByOslo, Gina’s Curiosa, Cees Hurkmans, Aline Balbroekhuizen, Pi-Nuts, Keukencentrum Texel, Cadeau en Verzamelwinkel, Topworst Almere, Melt-wax Den Helder, Brechtje Derksen, Energetix Gezond Sierraad, Koningmarkthandel, Wereldsgewoon, Biesheuvelknoflook, Pia’s nacht en ondermode, Klooster Poffertjes, HighLights Marketing, Evean Thuiszorg, Texowi, Zeep en Zaligheid, Mijn Smaak Lifestyle, F. Azizi, Knipping Zwaagdijk BV, Sierradenhuis Alkmaar, Sansira, Baraboer, Zonnebloemafdeling Julianadorp, Cor Langedijk, Gerssen, Qualithea Time, Handelsonderneming WeDo, Fantasy Make-up, Louis Rietmeyer Vaste Planten, Parona Fytotherapeut, Corina Schouten VOF, YUbag and more en Visrokerij Grote Ben.