header image
 

Uitgaan

Als de avond over Julianadorp aan Zee valt, loopt het strand leeg en zoeken de mensen hun vakantiehuisjes, vakantiebungalows, vakantieappartementen, tenten, campers en caravans weer op om een rustige avond te gaan beleven. Echter sommige mensen willen na het avondmaal nog de hort op: naar de kroeg, naar de film, naar een concert, naar het theater, naar de discotheek, et cetera! Gelukkig zijn er in Julianadorp aan Zee en in diens directe omgeving voldoende uitgaansmogelijkheden voor de liefhebbers. Daarnaast worden er in Julianadorp het hele jaar door aantrekkelijke evenementen en festivals georganiseerd zoals de Springfair Julianadorp, een trekkertrekfestival, kermis en muziekfestival.

Uitgaan Julianadorp aan Zee

Julianadorp aan Zee

Julianadorp aan Zee is het deel van Julianadorp dat tegen de duinen ligt en waar de vakantieparken en campings zijn opgetrokken. Het kustplaatsje kent maar liefst acht verschillende vakantieparken en heel veel campings. Deze parken bezitten alle denkbare faciliteiten waaronder entertainmentprogramma’s. Gasten die op één van de parken een huisje huren, maar ook mensen van buiten de parken, kunnen gebruik maken van de entertainmentprogramma’s die daar aangeboden worden.

Julianadorp aan Zee is voor iedere tijd van het jaar een aantrekkelijke bestemming. Echter soms zit het weer tegen en kun je beter een binnenactiviteit ondernemen, zoals bowlen. Het is heerlijk om alle energie in een bal te leggen om vervolgens te proberen om zoveel mogelijk kegels omver te kegelen: iedereen die een strike gooit, voelt zich toch even het mannetje. Gelukkig bezit Julianadorp aan Zee een hypermoderne bowlingbaan die intensief wordt gebruikt door de toeristen en de inwoners van het stranddorp. De baan is veel opzichten uniek in het materiaalgebruik, bovendien gaat de puntentelling volledig computergestuurd.

Op de vakantieparken van Julianadorp aan Zee worden voor kinderen speciale activiteiten georganiseerd door het Fun & Entertainment team. Deze activiteiten vinden plaats tijdens de voorjaarvakantie, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie. Het Fun & Entertainment team organiseert onder andere ‘Feest mee met Bollo de Beer’, ‘Spring en swing in de mini-disco’, ‘Speurtochten’, ‘Knutselen, knippen en plakken’, ‘Smokkelspel’, ‘Bingo’, ‘Kindertheater’ en ‘Zwembadspelletjes’.

Strandpaviljoens

Twee van de vier strandopgangen van Julianadorp aan Zee zijn gezegend met een strandpaviljoen: Strandslag De Zandloper en Strandslag Julianadorp. Hier kun je lekkere koffie of een koud biertje drinken, terwijl je uitzicht op de zee en het strand hebt. Er hangt altijd een heerlijke zomerse vakantiesfeer rondom de strandpaviljoens. Strandpaviljoen ‘Zee van Tijd’ op Strandslag De Zandloper, is alleen gedurende het seizoen geopend. In de winter wordt het strandpaviljoen afgebroken om in het voorjaar weer op te duiken op het strand. Strandpaviljoen ‘Paal 6’ op Standslag Julianadorp daarentegen, is het hele jaar door geopend. Dus ook op stormachtige dagen kun je na een stevige strandwandeling gaan uitpuffen in deze fraaie horecagelegenheid op het strand.

Julianadorp

Julianadorp is een gezellig klein plaatsje dat een stukje van de Noordzee af ligt en ruim veertienduizend mensen telt. Julianadorp ressorteert onder de gemeente Den Helder, dat een paar kilometer noordwaarts ligt. De naam Julianadorp ontleent het dorp aan wijlen prinses Juliana van Oranje Nassau, de oude koningin. Een groot deel van de mensen die in Julianadorp woont, is werkzaam bij de Helderse marine, in de bloembollenteelt of in de toeristische sector. Uiteraard kent het dorp verschillende cafés waar je een biertje kunt drinken of gezellig kunt doorzakken.

Den helder, Schagen en Alkmaar

Voor mensen die toch een groter aanbod willen hebben als het om de uitgaansmogelijkheden gaat, kunnen togen naar de wat grotere plaatsen die in de buurt van Julianadorp aan Zee liggen. Op slechts 5 kilometer afstand ligt de nationale marinestad Den Helder, op 13 kilometer afstand ligt de Westfriese stad Schagen en op 35 kilometer afstand ligt de kaasstad Alkmaar. In deze grote plaatsen is uiteraard het aanbod van cafés, poppodia, bioscopen, theaters en andere uitgaansmogelijkheden heel groot en zeer gevarieerd.

Alcoholische drank

Vrijwel iedereen die uitgaat, nuttigt alcoholisch drankjes. Alle alcoholische drank bevat, zoals de naam al doet vermoeden, alcohol (ethanol). De alcohol ontstaat doordat de suiker in de vloeistof vergist, dit kunnen granen, vruchten of melasse zijn. Bij granen moet je aan bier denken, bij vruchten aan wijn en bij melasse aan andere dranken. Op het moment dat de vloeistoffen worden gedestilleerd ontstaat er een sterke drank.

Er zijn twee soorten alcoholische dranken: zwak alcoholische dranken en sterk alcoholische dranken. De scheidslijn ligt bij een volumepercentage alcohol van 15 procent. Bij een volumepercentage alcohol van meer dan 15 procent, spreek je van sterke alcoholische drank en bij een volumepercentage alcohol van minder dan 15 procent, spreek je van zwak alcoholische drank. Door een zwak alcoholische drank te destilleren ontstaat er een sterk alcoholische drank.

Als je aan drank de alcohol onttrekt smaakt de drank ook anders. De smaakstoffen, geurstoffen en minerale oliën in drank vertonen namelijk ander ‘gedrag’ in een omgeving van alcohol. Toch stijgt de populariteit van bijvoorbeeld alcoholvrij bier de laatste tijd sterk. Als je alcohol gebruikt heeft dat een werking op twee verschillende niveaus. Enerzijds werkt alcohol als een GABA-agonist. Anderzijds is alcohol de veroorzaker van andere lichamelijke effecten. De uitspraak: ‘alles met mate’, geldt zeker voor het gebruik van alcohol. Als je niet te veel alcohol gebruikt, is het een prettig genotmiddel. Het zorgt voor een aangename ontremming en drempelverlaging. Hierdoor hebben gebruikers minder moeite om met andere mensen in contact te komen, ze praten gemakkelijker. De meeste mensen raken opgewekt na de consumptie van alcohol.

Alcohol heeft een bloedverdunnende werking, hetgeen gunstig is om aderverkalking tegen te gaan. Daarnaast heeft alcohol een stimulerende werking op paraoxanase. Paraoxanase is een enzym dat in staat is om bepaalde vetten in het lichaam af te breken. Veel mensen gebruiken daarom na een zware maaltijd nog een sterk drankje, hierdoor verloopt de spijsvertering wat soepeler. Alcohol zorgt er bovendien voor dat calcitonine wakker geschud wordt. Calcitonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de botstofwisseling. Matig gebruik van alcohol remt derhalve de botontkalking af.

Maar er zijn ook negatieve effecten bij het gebruik van alcohol, met name bij het gebruik van hoge doseringen. Dan vermindert het concentratievermogen en de motoriek. Als de dosering nog verder wordt opgeschroefd kan de gebruiker uiteindelijk zijn bewustzijn verliezen en zelfs sterven. Eén van de effecten van alcohol is dat het de bloedvaten doet verwijden. Als de omgevingstemperatuur derhalve laag is, dreigt onderkoeling omdat het lichaam dan veel warmte verliest.