Strandjutters op het strand van Julianadorp aan Zee!

Eén van de spannendste dingen die je kunt gaan doen, is om te gaan strandjutten op het strand van Julianadorp aan Zee. De Noordzee werpt voortdurend zaakjes op het strand die een nadere inspectie rechtvaardigen. De vloedlijn is een soort vergaarbak geworden van spulletjes die ver op de Noordzee overboord zijn geslagen of gegooid. 

Niet legaal

Op de kieper beschouwd is het jutten op het strand niet legaal. Op het strand kun je spulletjes vinden die niet van jou zijn. Dus als je een brave broeder bent, breng je de vondsten netjes naar de strandvonder of politie. Er zijn twee soorten strandvonders: hoofdstrandvonders en hulpstandvonders. De vaderlandse burgemeesters die aan het roer staan van de badplaatsen zijn de hoofdstrandvonders. Onder hen staan meerdere hulpstrandvonders.

Race

Tussen strandjutters en hulpstrandvonders voltrekt zich een ware race op het moment dat er zwaar weer gaande is. Dat is het moment dat er dingen van waarde kunnen aanspoelen op de Nederlandse stranden. Dan geldt een eenvoudige wetmatigheid; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De strandjutters zijn daarbij extra gehandicapt. Zij moeten namelijk zorgen dat de gevonden spulletjes zo snel mogelijk van het strand verdwijnen. Vaak verstoppen ze de handel in eerste instantie in de duinen.

Spannende hobby

Tegenwoordig is het strandjutten uiteraard een soort spannende hobby. Wie weet wat je allemaal kunt aantreffen! Vroeger was dat heel anders. Arme mensen die in de buurt van de kust woonden, waren wel genoodzaakt om te gaan jutten. Zij hoopten op aangespoeld wrakhout om daarmee de kachel te kunnen stoken of een schuur te kunnen bouwen.