Sportduiken voor de kust van Julianadorp!

De Noordzee is niet alleen de natuurlijke habitat voor heel veel vormen van leven, het is ook de plaats waar duizenden wrakken op de zeebodem liggen. Oók op de bodem van het Nederlandse deel van de Noordzee. Dan moet je denken aan scheeps- en vliegtuigwrakken. Sommige van die wrakken zijn honderden jaren oud, andere hebben een veel jongere leeftijd.

Zanderige bodem

Omdat het grootste deel van de Noordzee bestaat uit een zanderige bodem, zijn de wrakken paradoxaal genoeg een welkome aanvulling voor de zeebodem. Heel veel vissen vinden er nu hun schuilplaats. Ook allerlei andere onderwaterlevensvormen vinden in en op de wrakken hun leefomgeving.

Gevaar

Sommige wrakken vormden een gevaar voor de scheepvaart. De Noordzee is namelijk één van de drukste zeeën voor de scheepvaart. Deze wrakken zijn in de loop van de tijd netjes geborgen. Ook voor sportduikers is de Noordzee heel erg interessant. Met name de wrakken zijn voor duikers erg aantrekkelijk. Gelukkig is de Noordzee niet zo diep!

Gemiddelde diepte

Alhoewel, het is maar waar je precies bent op de Noordzee. De Noordzee die tussen Engeland en Nederland ligt, heeft een gemiddelde diepte van 30 meter. Het Noorse deel van de Noordzee is op sommige plekken echter veel dieper; tot wel 500 meter. De gemiddelde diepte van de Noordzee is 95 meter.

Duikbrevet

Ook voor de kust van Julianadorp aan Zee wordt regelmatig gedoken door duikers. Een paar duikverenigingen uit Den Helder beduiken de wrakken die op de bodem liggen. Voor mensen die in het bezit zijn van een duikbrevet, is het natuurlijk een geweldige ervaring om samen met ervaren Noordzeeduikers de kust van Julianadorp aan Zee te gaan onderzoeken!