Schelpen zoeken op het strand van Julianadorp!

Het zoeken van schelpen op het strand van Julianadorp aan Zee is een geweldige bezigheid, voor jong en oud! De gevonden schelpen kun je in een kast leggen of je kunt er mooie sierraden van maken. Het vinden van schelpen is geenszins moeilijk. Het kost weinig moeite om zo je zakken gevuld te hebben.

Meestvoorkomende schelp

De halfgeknotte strandschelp is de meestvoorkomende schelp die op het strand van het Noord-Hollandse badplaatsje is te vinden. Feitelijk zijn het fossielen, die miljoenen jaren oud zijn. Als je op zoek bent naar bijzondere schelpen, moet je daar meer geduld voor hebben!

Vloed- en eblijn

De meeste kans om schelpen te vinden is rondom de vloed- en eblijn. De vloedlijn markeert het punt waar tijdens hoogwater het Noordzeewater het hoogste punt bereikt. De eblijn markeert het punt waar tijdens laagwater het Noordzeewater het laagste punt bereikt. Als je op zoek bent naar grote schelpen zoals wulken, grote strandschelpen en otterschelpen kun je het beste togen naar de vloedlijn. Na een zware storm is de (storm)vloedlijn ook de ‘place to be’ voor schelpenjagers. Als je op zoek bent naar de wat kleinere schelpen, kun je het beste je heil zoeken bij de eblijn. Bij oostenwind (als de wind dus vanaf de zee blaast) is de eblijn een echte schatkamer voor de schelpenliefhebbers onder ons. Tijdens deze windrichting ontstaat er namelijk een onderstroming die alle schelpjes doet aanspoelen.

Schelpenbanken

Soms liggen de schelpen in grote massa’s bij elkaar, de zogenaamde schelpenbanken. Er worden in de schelpenwereld twee soorten schelpenbanken onderscheiden: hele schelpbanken en gruisbanken. En bij de gruisbanken heb je dan ook nog twee ondersoorten: witte en rode gruisbanken.