Oplaadpunten voor elektrische fietsen in Julianadorp!

Iedereen die met een elektrische fiets Julianadorp aan Zee bezoekt, heeft de mogelijkheid om een e-bike of pedelec op te laden in het Noord-Hollandse kustplaatsje. De elektrische fiets is de laatste tijd enorm populair geworden. Het is uiteraard een feest op met een elektrische fiets het Noordzeekustlandschap te verkennen, zonder met veel moeite tegen de wind te hoeven fietsen!

E-bike

De elektrische fiets wordt aangedreven door een elektromotor al dat niet in samenwerking met spierkracht. Een elektrische fiets die voor de volle honderd procent zelfstandig wordt aangedreven, wordt een e-bike genoemd. E-bike is een afkorting van electric bike. Als een elektrische fiets daarnaast wordt ondersteund door spierkracht, spreekt men van pedelec. Pedelec is een samentrekking van pedal en electric. In Nederland wordt gesproken van een fiets met trapondersteuning.

1895

Wellicht een beetje verrassend, maar het idee voor een elektrische fiets is al heel oud en dateert uit de jaren 90 van de 19de eeuw. Het eerste patent voor een elektrische fiets werd op 31 december 1895 vastgelegd. Het ontbrak deze fiets overigens aan versnellingen. De motor van deze fiets bezat een 10 volts-accu die tot 100 ampère leverde.

Sparta

De Nederlandse fietsfabrikant Sparta was het eerste bedrijf dat het concept van de elektrische fiets groot uitrolde, in het jaar 1998 werd door Sparta de Pharos op de markt gebracht. Het elektrische systeem waarvan de Pharos gebruik maakte, werd geleverd door Yamaha. In 2003 kwam Sparta vervolgens met de Sparta Ion. De Sparta Ion werd volledig door Sparta zelf gemaakt.

China

Heden ten dage is China de grootste producent van elektrische fietsen. In het immens grote land worden jaarlijks tientallen miljoenen elektrische fietsen geproduceerd. Het leeuwendeel van deze fietsen wordt geëxporteerd. Door het bestaan van elektrische fietsen kunnen veel mensen tot op hoge leeftijd blijven fietsen.