In Julianadorp aan Zee zijn twee oplaadpunten voor elektrische auto’s te vinden. Eén aan de Zanddijk 255 en één aan het Noorder Sandt 41. Het oplaadpunt aan de Zanddijk 255 is voor iedereen toegankelijk en die van het Noorder Sandt 41 is alleen toegankelijk voor de gasten van de camping.
Tankstations
Oplaadpunten of laadpalen zijn infrastructuurelementen die in de elektrische energie voorzien om elektrische plug-in-voertuigen op te laden met elektrische energie. Het is vergelijkbaar met tankstations die gebruikt worden voor voertuigen die hun energie onttrekken aan fossiele brandstoffen.
Lichtnet
Een oplaadpunt wordt gevoed door het lichtnet waarmee het verbonden is. Middels een tankslang met stekker wordt er vervolgens een koppeling met het voertuig gemaakt. De openbare laadpunten in Nederland zijn uitgerust met een speciaal betaalsysteem. Als een auto aan het infuus ligt van een oplaadpunt wordt hij niet helemaal opgeladen. Dit heeft te maken met de eigenschappen van accu’s. Het eerste deel van de accu laadt namelijk veel sneller dan het laatste deel van de accu.
Snellaadpalen
In Nederland zijn er op steeds meer plekken oplaadpunten voor auto’s te vinden. Het gros van de oplaadpunten is te vinden bij woonhuizen, bij het werk, langs snelwegen en in de buurt van winkels. Tegenwoordig zijn de zogenaamde snellaadpalen erg in opkomst. De laadsnelheid bij snellaadpalen is veel hoger dan bij gewone laadpalen. Een snellaadpaal kan binnen 30 minuten een elektrische auto van voldoende energie, ongeveer 25 kWh, voorzien om weer te kunnen rijden. Om zo kort te kunnen laden moet de snellaadpaal over een elektrisch vermogen kunnen beschikken van ongeveer 50 kW, bij een voedingsspanning van 400 tot 500 V gelijkstroom.