De meeste Nederlanders krijgen geen goed gevoel als ze het woord ‘kwal’ horen. Dat is volledig onterecht. Het leeuwendeel van de kwallen dat in de Noordzee leeft, is namelijk totaal onschuldig Als de wind uit het oosten blaast (zeewind), kunnen er ook kwallen aanspoelen op het strand, óók op het strand van Julianadorp aan Zee. Iedereen heeft dan de kans om deze unieke wezens eens goed te kunnen bekijken en te bestuderen! In het Nederlandse deel van de Noordzee komen verschillende soorten kwallen voor.
Oor- en kompaskwal
De oorkwal heeft een doorsnede van 40 centimeter en is in het bezit van voor de mens onschuldige netelcellen. De kompaskwal heeft een doorsnede van 30 centimeter. Het lichaam van deze kwal is doorschijnend en heeft een op een kompas gelijkende aftekening, vandaar de naam van het beest. Het is een kwallensoort die op het einde van de zomer vaak aangespoeld op de vaderlandse stranden.
Zeepaddenstoel en kruiskwal
De zeepaddenstoel heeft een doorsnede van 50 centimeter en is lichtblauw gekleurd. Het is net als de oorkwal een kwallensoort die vaak in de nazomer aanspoelt op de Noordzeestranden. De kruiskwal heeft een doorsnede van 2 centimeter. Het lichaam van deze kwal is doorschijnend en heeft een op een kruis gelijkende aftekening, vandaar de naam van het dier. De kruiskwal is een exoot en is gelukkig heel zeldzaam in de Nederlandse wateren; deze kwal is namelijk giftig en kan steken.
Netelcellen
Men heeft het altijd over een kwallenbeet, maar een kwal kan helemaal niet bijten! Kwallen hebben tentakels die uitgerust zijn met netelcellen. Als de huid van de mens in contact komt met zo’n netelcel spreekt men dus over een beet. Wat er gebeurt is dat de netelcel gif gaat afscheiden dat dan in het lichaam van de mens terechtkomt. De meeste kwallenbeten zijn te vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je door brandnetels geprikt wordt.