Een wandeling op het Noordzeestrand is een uiterst prettige ervaring, een ervaring waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Geen musicus is in staat om het karakteristieke geluid van binnenrollende golven te componeren. Daarnaast staat de zuivere zeewind in pijnlijk contrast met de verstikkende smog die vaak in het binnenland hangt. Bovendien stimuleert de ziltige zeelucht op een aangename manier de smaakpapillen die op zout zijn ingesteld. Ook voor de ogen is een strandwandeling een grote traktatie: door de verbluffende kleuren van de zee, duinen en lucht lijkt het net alsof je door een schilderij wandelt. Het strand van Julianadorp aan Zee is één van de mooiste locaties waar je kunt wandelen.
Meeuwen
De bonus van een wandeling langs de Noordzee zijn de dieren. Het is een omgeving waar vissen, ongewervelden en vogels de dienst uitmaken. Vogelspotters komen er prima aan hun trekken. Van de kustvogels zijn de meeuwen verreweg in de meerderheid. Echte zeevogels zul je niet zo snel aan de kust waarnemen. Op Nederlands grondgebied broeden zij alleen maar op booreilanden, ver uit de kust.
Jan-van-genten
Maar als de weergoden het op hun heupen krijgen en een storm laten opzetten, worden zeevogels naar de kust geblazen. En dan kan het zomaar voorkomen dat je oog in oog komt te staan met de grootste vogels van de Noordzee: Jan-van-genten. Deze dieren hebben een sigaarvormige romp met daaraan vleugels vastgeschroefd met een spanwijdte van meer dan 2 meter. Ze maken spectaculaire snoekduiken naar het wateroppervlak om vissen dodelijk te verrassen.
Vissen
Vissen zie je uiteraard niet vanaf het strand. Alleen als ze opgejaagd worden, willen ze nog weleens het luchtruim kiezen om aan hun belager te ontkomen. De zeezoogdieren die in de Noordzee leven, kunnen ervoor zorgen dat vissen overgaan tot dit soort noodacties.
Zeevarkens
Zeezoogdieren zijn dieren die tussen het water en de lucht bewegen. Door het ontbreken van kieuwen moeten ze zich regelmatig melden aan het wateroppervlak waardoor mensen ze kunnen spotten. Het geeft een enorme kick om oog in oog te komen met zeezoogdieren zoals bijvoorbeeld bruinvissen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn bruinvissen geen vissen, maar zijn ze familie van dolfijnen. Bruinvissen worden door hun vette uiterlijk en door het knorrend geluid wat ze maken zeevarkens genoemd. In de 17de eeuw werden deze zeevarkens evenals echte varkens aan het spit geregen.
Witsnuitdolfijnen
Bij dolfijnen denk je aan Griekse eilanden waar dolfijnen duelleren met de boeggolf van luxe jachten als die door het azuurblauwe water snijden, maar ook in de Noordzee komen dolfijnen tegenwoordig meer en meer voor. Het betreft hier witsnuitdolfijnen die uitgerust zijn met een, hoe kan het anders ook, witte snuit.
Zeehonden
Zeehonden zijn in Nederland de zeezoogdieren waarvan de kans het grootst is dat je ze kunt spotten. Als je in ons land aan zeehonden denkt, denk je aan de Waddenzee en de Oosterschelde, maar deze zeeroofdieren komen ook voor langs de rest van de Nederlandse kust. Zeehonden zijn volledig aangepast aan het maritieme leven; het zijn de acrobaten van de zee. Op het land komt het zogenaamde bobberen wat gekunsteld over. Vanaf het strand van de Noordzee kun je ze regelmatig waarnemen. Als je ze echter óp het strand treft is, dat geen goed teken.
Er zijn namelijk drie verschillende redenen waardoor zeehonden kunnen aanspoelen aan de Nederlandse kust: huilers, zieke zeehonden en gewonde zeehonden. Huilers zijn zeehondenbaby’s die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Normaal zorgt een moeder heel goed voor haar jongen, maar door een storm of paniek kunnen de baby’s van hun ouders gescheiden raken. Als zeehonden een ziekte onder de leden hebben, verlaten ze het water en zoeken ze het strand op. Ook bij een zware aanvaring tussen een boot met een zeehond spoelt het onfortuinlijke dier vaak aan op het strand.