Een zangvogel die de naam fluiter mag dragen, moet wel een heel bijzondere liedje in huis hebben. Het gefluit van dit op de fitis en tjiftjaf gelijkend trekvogeltje is dan ook heel apart. Na een inleiding van wat vrolijke klanken en tonen, volgt een unieke muzikale finale. Een slotakkoord dat zich het beste laat vergelijken met het geluid van een stuiterende knikker op een metalen plaat.
De fluiter dus!
Er zijn nog wel meer aspecten aan het leven van de fluiter, waardoor het een onderscheidend vliegbeest is. Zo zijn de meeste trekvogelsoorten hondstrouw aan de plek waar ze ooit het levenslicht zagen. In de winter trekken ze lafjes weg om te ontsnappen aan de naderende vrieskou, maar in het voorjaar weten ze ons kikkerlandje weer feilloos te vinden. Vaak zelfs precies de plek waar ze zichzelf uit het ei hebben gevochten, om vervolgens op die locatie voor nageslacht te zorgen.
Bij de fluiter werkt dat toch net iets anders. Als hij terugkeert van zijn Afrikaanse verblijf, is het nog maar de vraag waar hij ergens gedurende de zomer in Nederland gaat vertoeven. Muizen spelen daarbij een doorslaggevende rol. Want olifanten mogen de naam hebben het in hun broek te doen voor muizen, ook fluiters schijten zeven kleuren stront bij het zien van deze knaagdiertjes. Fluiters bouwen hun nestjes namelijk op de grond van een bos waardoor ze kwetsbaar zijn voor plunderende muizen. De trippelbeestjes trekken bovendien drommen predatoren aan, die op hun beurt óók hun zinnen zetten op de broedzuchtige vogeltjes.
Dus van tevoren wordt het potentiële broedgebied door de mannetjes nauwkeurig geïnspecteerd op de muizendichtheid. Als de fluiters te veel muizen tellen, weten ze genoeg en trekken ze verder. De vrouwtjes vertrouwen blind op het muizenoordeel van de heren. Zij zullen zich melden in de muisarme bossen waar de mannetjes uiteindelijk gaan zingen. De rupsen in de muisrijke bossen zullen overigens wel vreugdedansjes van plezier maken als ze de fluiters zien wegtrekken, zij staan immers bovenaan op hun menukaart. Maar het is een pyrrusoverwinning; vlinderlarven zijn voor muizen namelijk óók dagelijkse kost!