Mooiste strand van Nederland: Julianadorp aan Zee!

Julianadorp aan Zee heeft het mooiste strand van Nederland! Dat zou voor de VVV van Julianadorp aan Zee de best denkbare slogan zijn om het vakantiedorpje te promoten aan de buitenwereld. Ieder jaar verschijnen er lijstjes in de verschillende media waar bepaald wordt waar we het beste kunnen neerstrijken in onze badkleding langs de 250 kilometerslange Nederlandse kustlijn. Maar wat is eigenlijk een mooi strand? Wat zijn de criteria?

Blauwe Vlag

Op twee van de drie strandopgangen van Julianadorp aan Zee wappert de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een exclusief, internationaal eco-label dat wordt uitgereikt aan die stranden die veilig en schoon zijn en die bovendien ingebed zijn in een mooi en gezond milieu. Als je iedere dag de Blauwe Vlag op je strand mag hijsen, bivakkeer je niet meer in de onderste regionen van het lijstje van het mooiste strand van Nederland.

Parkeerplaatsen

Maar laten we bij het begin beginnen; hoe kom je bij het strand? Als je op een zomerse dag in Scheveningen op het strand wil gaan liggen, sta je waarschijnlijk eerst urenlang in de file om nog in de buurt te komen van de badplaats. Heel Den Haag en wijde omtrek, zoekt dan namelijk verkoeling in het Noordzeewater. Als je je eenmaal door de file hebt geworsteld, doemt het volgende probleem op; waar laat ik mijn auto? Op een stranddag een parkeerplaatsje zien te vinden in Scheveningen zal doorgaans niet meevallen. Bovendien is het daar betaald parkeren; een dagje strand kan zo aardig in de papieren lopen! In Julianadorp aan Zee is dat gelukkig niet aan de orde. Het kustplaatsje is altijd goed te bereiken en bij de drie standopgangen zijn voldoende parkeermogelijkheden waar je je auto gratis kunt parkeren. De hele dag!

Brandschoon

De duinenstrook van Julianadorp aan Zee is relatief smal. Het vereist geen grote inspanning om snel op het strand te komen; na een wandeling van een paar minuten kun je jezelf al in het water van de Noordzee storten! Het strand van Julianadorp aan Zee is bovendien brandschoon! Dat is ook een belangrijke factor om een hoge notering te verwerven op het beroemde lijstje van het mooiste strand van Nederland. Op een strand is het verder van belang dat alle faciliteiten aanwezig zijn voor een onbezorgde stranddag; de aanwezigheid van toiletten, horeca, veiligheidstoezicht voor de mensen die de zee betreden, et cetera. De lijst is schier oneindig.

Intact duinlandschap

Maar bij het woord ‘mooi’ denk ik eerlijk gezegd aan andere dingen dan hierboven beschreven. De schoonheid van een strand meet ik af aan de vorm van de duinen, kleuren van het helmgras, breedte van het strand, structuur van het strandzand, kleur van het strandzand, ligging van de strekdammen, loop van de golven, et cetera. Met andere woorden; bij het mooiste strand van Nederland zie ik een intact duinlandschap voor me dat op een natuurlijke manier overloopt in het strand en de Noordzee én waar zo min mogelijk sporen van de mens te zien zijn!