Mooie schelpjes zoeken op het strand van Julianadorp!

Het is heel erg leuk om schelpen te zoeken op het strand van Julianadorp aan Zee. Jonge en oude mensen kunnen daar enorm van genieten! De schelpen die je op het strand vindt, mag je thuis in een kast leggen, maar je kunt er ook fraaie sierraden van maken. Het is geenszins moeilijk om schelpen op het strand te vinden. Binnen een mum van tijd zijn je zakken ermee gevuld!

Halfgeknotte standschelp

De meest voorkomende schelp die je op het strand van het Noord-Hollandse kustplaatsje kunt vinden, is de halfgeknotte standschelp. Deze schelpen zijn miljoenen jaren oud en dus eigenlijk unieke fossielen. Als je hele bijzondere schelpen wil hebben, moet je wat beter zoeken én wat meer geduld hebben.

Vloed- en eblijn

Bij het vinden van schelpen speelt de vloed- en eblijn een hele belangrijke rol. De vloedlijn ontstaat tijdens hoogwater en de eblijn tijdens laagwater. De vloed- en eblijn zijn niet alleen plaatsen waar het barst van de schelpen, het zijn óók locaties waar van allerlei rommel uit de zee blijft hangen zoals hout en plastic. Liefhebbers van grote schelpen zoals de wulk, grote strandschelp en otterschelp kunnen het best hun heil zoeken bij de vloedlijn. Als het heel hard stormt, ontstaat de stormvloedlijn. De stormvloedlijn is helemaal het mekka voor schelpenjagers! Liefhebbers van kleine schelpen kunnen het best togen naar de eblijn. Bij zeewind vormt de eblijn een regelrechte schatkamer voor mensen die van schelpjes houden. Tijdens de oostenwind is de onderstroming namelijk op z’n best en spoelen er massa’s schelpjes aan op de Noordzeekust!

Schelpenbanken

Als grote hoeveelheden schelpen bij elkaar liggen, ontstaan de zogeheten schelpenbanken. Feitelijk zijn er twee soorten schelpenbanken te onderscheiden. Hele schelpbanken en gruisbanken. Binnen de gruisbanken worden er dan nog de witte en rode gruisbanken onderscheiden!