Meeste zonuren van Nederland: Julianadorp aan Zee!

Veel Nederlandse kustplaatsen claimen op jaarbasis de meeste zonuren van Nederland te hebben. Voor de VVV-kantoren is er natuurlijk geen betere slogan te bedenken om toeristen te lokken. Mensen werken het hele jaar hard en willen derhalve tijdens hun vakantie lekker in de zon kunnen zitten. Het is een feit dat aan de kust de zon meer schijnt dan in het binnenland.

Zeewater

De temperatuur van het zeewater is de oorzaak voor zonnige stranden. Het relatief koude water van de Noordzee onderdrukt de wolkenvorming boven zee. Doordat in Nederland de wind meestal uit het westen komt, is er boven de kuststrook veel ruimte voor opklaringen. In het binnenland daarentegen is de grond veel warmer dan het zeewater en stijgt derhalve warme lucht op. Het aanwezige vocht in de opstijgende lucht condenseert op grote hoogte waardoor er wolken ontstaan. Wolken die op hun beurt de zon verduisteren.

Als je een strandvakantie voor ogen hebt, is het wel fijn als gedurende die periode de zon veelvuldig schijnt. Dat zal het vakantiegenot over het algemeen ten goede komen. Dan kun je fijn je huidje bruinen op het strand. Als tijdens de vakantie geen zon schijnt, is de sfeer heel anders. Alles wordt dan letterlijk grauw en grijs. Dus als je een kans wil maken op veel zon, moet je naar de kust vertrekken.

Twee vragen

Dan blijven er wel twee vragen over: wat is de beste tijd van het jaar en waar precies langs de kust kun je het beste een tentje opzetten of in een hotelletje kruipen? Statistisch is gebleken dat de mei-maand de maand is met het meest aantal zonuren. In mei is het dus prima vertoeven aan het strand. Het is dan doorgaans fantastisch weer om lange strandwandelingen te maken of voor de kinderen om zandkastelen te laten verrijzen op het strand of diepe kuilen te graven in het zand.

En zwemmen?

Nee, daar is het water van de Noordzee dan net nog iets te koud voor! Je gaat dan niet voor je plezier het water in. Juni, juli en augustus scoren ook hoog op het lijstje van maand met het grootst aantal zonuren. Uiteraard is dan door een veel hogere omgevingstemperatuur ook de watertemperatuur van dien aard dat zwemmen in zee aangenaam wordt.

Dan houden we nog maar één vraag over!

In welke kustplaats moet je zijn om de meeste zonnestralen te ontvangen? Nederland kent maar liefst dertig badplaatsen langs haar 451 kilometerslange kustlijn. Maak daar maar eens een juiste keuze uit. Als je de zonnekaart van het KNMI goed bestudeert, valt op dat een flinterdunne strook langs de kust van de Kop van Noord-Holland (ook wel de Noordkop genoemd) de hoogste scoort qua zonuren van het jaar heeft. Gemiddeld 1650-1700 zonuren per jaar. Centraal in die strook ligt Julianadorp aan Zee! Ter vergelijking: als je een vakantiehuisje boekt in het oosten van Gelderland zakt de score naar gemiddeld 1400-1450 zonuren per jaar! Julianadorp aan Zee is dus dé plaats van Nederland met de grootste kans op zonneschijn en daarmee de meest zonnige reisbestemming van ons kikkerlandje!