Meeste zonuren per jaar van Nederland in Julianadorp!

Vrijwel iedere vaderlandse kustplaats claimt op jaarbasis het meeste aantal zonuren van Nederland voor diens bezoekers in petto te hebben. De VVV-kantoren van de badplaatsen kunnen natuurlijk met geen andere boodschap beter scoren bij hun toekomstige bezoekers! Als je het hele jaar hard gewerkt hebt, wil je op vakantie wel graag letterlijk in het zonnetje gezet worden! Feit is wel dan de zon zich aan de kust meer laat zien dan in het binnenland! 

Hoe kan dat?

De watertemperatuur van de Noordzee speelt daarbij een centrale rol. Het Noordzeewater is relatief koud waardoor er een onderdrukking van wolkenvorming plaatsvindt boven het zeewater. In Nederland blaast de wind meestal uit het westen waardoor boven de smalle kuststrook veel ruimte is voor opklaringen!

Binnenlanden

In de binnenlanden van Nederland is de temperatuur van de grond veel warmer dan het Noordzeewater. Als gevolg hiervan stijgt warme lucht op. Op grote hoogte condenseert het aanwezige vocht in de warme lucht, met als gevolg dat er wolken ontstaan. Wolken die brutaal voor de zon schuiven!

Waar en wanneer?

Vervolgens ontstaan twee interessante vragen: waar precies langs de kust vallen op jaarbasis de meeste zonuren te noteren én in welke periode van het jaar? 

Nederland heeft een kustlijn van 451 kilometer. Langs deze kust liggen meer dan dertig badplaatsen. Als je goed naar de zonnekaart van het KNMI kijkt, valt het op dat een zeer dunne strook langs de Noordkop oftewel de Kop van Noord-Holland het hoogste scoort qua zonuren van het jaar van Nederland. Precies in het midden van die strook ligt Julianadorp aan Zee! De score komt uit op gemiddeld 1650-1700 zonuren per jaar! Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar het oosten van Gelderland, praat je over een score van gemiddeld 1400-1450 zonuren per jaar!

Het antwoord op de tweede vraag is mei. Als je namelijk de statistieken erop na slaat, blijkt de maand mei de meeste zonuren te leveren! Samengevat: als je meeste kans op zonneschijn in Nederland wil hebben, moet je je vakantie vieren in Julianadorp aan Zee! Het is dé meest zonnige reisbestemming van ons land!