Meeste zon per jaar van Nederland in Julianadorp!

Als je op een VVV-kantoor van een Nederlandse kustplaats werkt, is het de bedoeling dat jij het badplaatsje zo goed mogelijk probeert te verkopen. Een goede slogan verzinnen kan daarbij helpen! Het valt op dat de meeste vaderlandse badplaatsen schermen met het feit dat zij het meest aantal zonuren per jaar van Nederland hebben! Dát kan natuurlijk niet waar zijn, er kan in deze competitie natuurlijk maar één de winnaar zijn! En de echte winnaar is Julianadorp aan Zee!

Noordzee

Waarom heeft Julianadorp aan Zee het meest aantal zonuren per jaar van heel Nederland? Overigens niet alleen van alle kustplaatsen, maar van alle Nederlandse plaatsen! De Noordzee speelt hierbij een belangrijke rol. Op de Noordzee vindt er namelijk een onderdrukking van wolkenvorming plaats boven het zeewater. Dit komt doordat het Noordzeewater relatief koud is. Tel daarbij op dat ons land meestal een westenwind heeft, een wind die dus van de Noordzee afblaast. Op deze manier is er boven de smalle kuststrook veel ruimte voor opklaringen en krijgt de zon ruim baan.

Binnenland

Als je dit vergelijkt met het binnenland, ontstaat een andere situatie. De grondtemperatuur is namelijk veel hoger dan de temperatuur van het Noordzeewater. Zoals iedereen weet, stijgt warme lucht op. Op een bepaalde hoogte condenseert het vocht in de warme lucht. Het gevolg hiervan laat zich gemakkelijk raden: wolkenvorming. Wolken die het vervolgens de zon moeilijk gaan maken.

Lange Noordzeekustlijn

Nederland heeft een lange Noordzeekustlijn: meer dan 451 kilometer. Ongeveer dertig badplaatsen liggen langs de Noordzee. Wie vervolgens de KNMI-zonnekaart goed bestudeert, zal zien dat een dunne strook langs het noorden van de kustlijn van Noord-Holland de hoogste zonuren-score heeft op jaarbasis; gemiddeld 1650-1700 zonuren per jaar. En precies centraal in deze strook ligt Julianadorp aan Zee! De verschillen met andere Nederlandse regio’s kunnen verassend groot zijn. Ben je bijvoorbeeld voornemens om op vakantie te gaan naar het oosten van Gelderland, dan zakt de score al naar 1400-1450 zonuren per jaar!