Kwallen spoelen aan op het strand van Julianadorp!

Iedereen die weleens een strandwandeling maakt, zal het beeld wel herkennen. Aangespoelde kwallen. Ook als je aan de wandel gaat op het strand van Julianadorp aan Zee kom je ze tegen. Uiteraard leven kwallen in het water, maar als ze aanspoelen op het stand is het derhalve goed mis. De beesten zullen dat moeten bekopen met de dood.

Twee voorwaarden

Wat zijn de omstandigheden waaronder kwallen aanspoelen aan de vaderlandse Noordzeekust? Dan moet feitelijk aan twee voorwaarden zijn voldaan: de wind moet uit het oosten blazen en we moeten in de nazomer vertoeven! Als de wind uit het oosten komt, hebben we te maken zeewind en drijven de kwallen richting de kust, waarbij dus ook de kans bestaat dat ze aanspoelen. Zogezegd betekent dit de dood voor de beesten. Daar staat tegenover dat het een uitgelezen kans is voor mensen om wat beter kennis te maken met deze fascinerende en intrigerende dieren.

Wat zijn eigenlijk kwallen?

Het lijken enge, glimmende, glibberige plumpuddingen met slechte bedoelingen! Maar het tegendeel is waar! Kwallen zijn prachtige neteldieren die tot het dierenrijk behoren. De neteldieren bestaan uit bloemdieren, hydroïdpoliepen, kubuskwallen en schijfkwallen. De meeste neteldieren leven in de zee (zout water), maar er zijn er ook die in zoetwater leven. Doordat het leeuwendeel van de neteldieren niet beschikt over een skelet, zijn de fossiele bewijzen zeer beperkt. Maar men gaat ervan uit dat neteldieren al heel erg lang bestaan. Het basisplan van de neteldieren is erg eenvoudig; een zakje met slechts één opening!