Bij veel mensen lopen de rillingen over de rug als ze het woordje kwal horen. Van die glibberbeesten die bijten! Helaas is dit niet de waarheid. De meeste kwallen die in de Noordzee voorkomen, doen namelijk geen vlieg kwaad.
Strand
Kwallen leven uiteraard in het water, maar als de wind uit het oosten komt, kunnen ze op het strand aanspoelen. Als ze aangespoeld zijn, betekent dat wel dat ze zullen sterven. Voor mensen is het wel een uitgelezen kans om deze fascinerende dieren eens goed te bekijken. Het Nederlandse deel van de Noordzee is de thuisbasis voor verschillende soorten kwallen.
Oorkwal en kompaskal
Veertig centimeter is de doorsnede van de oorkwal. De oorkwal is in het bezit van netelcellen die onschuldig zijn voor de mens. Dertig centimeter is de doorsnede van de kompaskwal. Het lichaam van de kompaskwal is transparant en heeft een aftekening dat op een kompas lijkt, hier ontleent het glibberbeest zijn naam aan. Kompaskwallen spoelen vaak aan het einde van de zomer aan op de Nederlandse stranden.
Zeepaddenstoel en kruiskwal
Vijftig centimeter is de doorsnede van de lichtblauwgekleurde zeepaddenstoel. Evenals de oorkwal is het een kwallensoort die vaak aan het einde van de zomer aanspoelt op de vaderlandse stranden. Twee centimeter is de doorsnede van de kruiskwal. Het lichaam van de kruiskwal is transparant en heeft een aftekening dat op een kruis lijkt, hier ontleent de kruiskwal zijn naam aan. De kruiskwal komt maar zelden voor in de Nederlandse wateren en dat is maar goed ook; het zeedier kan steken en is giftig.
Kwallenbeten
Vaak wordt er gesproken over kwallenbeten. Kwallen kunnen echter helemaal niet bijten. Kwallen hebben wel lange tentakels die in het bezit zijn van netelcellen. Als een netelcel in contact komt met de huid van de mens, wordt het gif dat in de netelcel zit, geledigd. Het is vergelijkbaar met als je geprikt wordt door brandnetels. Er ontstaat voornamelijk jeuk. Echter bij sommige mensen kunnen gevaarlijke allergische reacties optreden na het contact met kwallen!