Kwallen zijn niet zo populair onder de mensen. Het zijn beesten met een lage aaibaarheid. Zeehonden zijn bijvoorbeeld dieren met een hoge aaibaarheid. Met name jonge zeehonden. Deze dieren hebben een hypnotiserende pels en bambi-oogjes. Kwallen daarentegen zijn glimmende, glibberende plumpuddingen die bovendien kunnen bijten! Denken de meeste mensen, maar dat is helemaal niet waar! De meeste kwallen die in de Noordzee leven, zijn zich namelijk van geen kwaad bewust!
Aanlandige wind
Normaal zie je helemaal geen kwallen. Maar ze kunnen ook aanspoelen op het strand. Dat gebeurt als er een aanlandige wind de kop opsteekt. Een zogenaamde zeewind. De kwallen worden dan op het Noordzeestrand geworpen. Helaas betekent dit wel dat ze dan zullen sterven. Als er een kwal aanspoelt, is dat wel de ideale kans om deze dieren wat beter te kunnen bekijken. Het zijn namelijk unieke dieren. Wereldwijd leven er duizenden verschillende soorten kwallen, een deel daarvan komt ook voor in de Nederlandse wateren!
Kompaskwal
De oorkwal meet een diameter van 40 centimeter. Niemand hoeft bang te zijn voor de oorkwal. De netelcellen, waar het gif in zit, zijn onschuldig voor de mens. De kompaskwal meet een diameter van 30 centimeter. Je kunt dwars door het lichaam van de kompaskwal heen kijken, het is transparant. De aftekening van de kompaskwal lijkt op dat van een kompas. Het is dan ook hierom waarom de kompaskwal die naam heeft gekregen! Het hele jaar zie je de kompaskwallen niet, totdat het nazomer is. Dat is de tijd dat de kompaskwallen kunnen aanspoelen op de Nederlandse stranden.