Het leeuwendeel van moedertje aarde bestaat uit water, bijna 71%. Er kwam een moment in de tijd dat de mensheid interesse heeft gekregen om de wereldzeeën en oceanen te gaan onderzoeken. De uitvinding van de perstluchtfles heeft daar een grote rol bijgespeeld.
Jacques-Yves Cousteau
De onderwaterwereld werd voor het grote publiek pas echt bekend, toen de avonturen van Jacques-Yves Cousteau op de televisie werd uitgezonden. De documentaires die Cousteau maakte, waren fascinerend om te zien. Met zijn schip de Calypso voer hij op alle oceanen, zeeën en rivieren van de aarde. Op deze manier bracht hij zoveel mogelijk onderwaterlevensvormen in kaart.
Wrakken
Ook in Nederland is het duiken/sportduiken heel erg populair. Ons land telt meer dan driehonderd duikverenigingen die in het hele land actief zijn. Oók aan de kust! De bodem van de Noordzee ligt namelijk bezaaid met wrakken. Deze wrakken trekken op hun beurt hordes vissen aan. Deze vissen vinden bij de wrakken veiligheid.
Julianadorp aan Zee
Oók voor de kust van Julianadorp aan Zee wordt gedoken in de Noordzee. In het Noord-Hollandse kustplaatsje is zelf geen duikclub aanwezig. Een stukje ten noorden van Julianadorp aan Zee in Den Helder zijn wel verschillende duikscholen actief. De Helderse duikscholen verzorgen ook duiken in de Noordzee. Als je zelf een gebrevetteerde duiker bent, maar geen ervaring hebt met het Noordzeeduiken, kun je met hen een duik maken in de Noordzee en kom je oog in oog met de mooiste Noordzeewrakken.
Niet zo diep
De Noordzee die tussen ons land en Engeland klotst is met 30 meter niet zo diep. Op andere plekken is de Noordzee veel dieper. In Noorwegen bijvoorbeeld. Als je daar de bodem van de Noordzee wil bereiken, moet je eerst 500 met zeewater overbruggen.