Julianadorp aan Zee: wrakduiken!

Eén van de avontuurlijkste en spannendste dingen die je kunt doen, is wrakduiken. Iedereen die weleens naar National Geographic Channel kijkt zal, een wrakduik-expeditie voorbij hebben zien komen. Vaak zijn het echte avonturiers die hopen dat de scheepswrakken vol zitten met goud, zilver of andere waardevolle spullen. Vaak gaat er jaren van research aan voorbij om een wrak op te sporen en in kaart te brengen. Meestal liggen de wrakken op grote dieptes, midden op de oceaan.

Wrakken

Maar ook dichter bij huis kunnen wrakduikers aan hun trekken komen. Ons land grenst aan de Noordzee. De Noordzee is de meest bevaren zee ter wereld; er liggen dan ook heel erg veel wrakken op de bodem van de Noordzee. Om gevaarlijke situaties te voorkomen voor de scheepvaart, zijn er in de loop van de tijd heel veel wrakken in de Noordzee geborgen.

Niet heel diep

De Noordzee is namelijk niet zo heel erg diep. De Noordzee die zich tussen Engeland en Nederland bevindt, heeft een diepte van gemiddeld 30 meter. Er zijn delen van de Noordzee die veel dieper zijn, rond Noorwegen bijvoorbeeld. Als je daar de Noordzee induikt, bereik je pas de bodem na 500 meter. Gemiddeld heeft de Noordzee een diepte van 95 meter.

Voordelen

Voor de Nederlandse sportduikers/wrakduikers is het uiteraard een groot voordeel dat de Nederlandse Noordzee niet zo diep is. Dat biedt namelijk mogelijkheden. Als je wil gaan wrakduiken in de Noordzee, kun je het beste meegaan als introducé bij één van de duikverenigingen die opereren vanuit Den Helder. Deze (wrak)duikers hebben heel veel ervaring en kennen de Noordzee op hun houtje, óók de Noordzee die zich bevindt vóór de kust van Julianadorp aan Zee.