Het is heel spannend om te gaan strandjutten op het strand van Julianadorp aan Zee. Er spoelen altijd wel dingen aan waarvan niet helemaal duidelijk is wat het nou precies is. Als je aan het strandjutten bent, speur je langs de vloedlijn naar vondsten die daar zijn aangespoeld.
Illegaal
Feitelijk is het strandjutten illegaal. Je eigent jezelf dingen toe die niet van jou zijn. Alle spullen die aanspoelen hebben namelijk een eigenaar. Alles wat je op het strand vindt, moet je dus formeel bij de politie of strandvonder inleveren. De burgemeesters van de Nederlandse kustplaatsen zijn de hoofdstrandvonders, daarnaast zijn er ook nog hulpstrandvonders.
Race
Op het moment dat het zwaar stormt en er dus een kans bestaat dat er spulletjes gaan aanspoelen op de stranden, ontstaat er een interessante race tussen strandjutters enerzijds en hulpstrandvonders anderzijds. Als strandjutters als eerste ter plaatse zijn, proberen zij snel de spullen te verstoppen in de duinen, om het op een later moment weer te komen ophalen.
Verzekeringsmaatschappijen
Het komt voor dat verzekeringsmaatschappijen aanspraak doen als er grote partijen aanspoelen. Dan moet je onder andere denken aan hele zeecontainers die van containervrachtschepen zijn afgevallen gedurende zware stormen. Daarnaast komt het ook voor dat schepen volledig zinken. Uiteindelijk zal dan ook de lading op de stranden aanspoelen.
Spannende hobby
Helaas wordt er ook moedwillig rommel overboord gekieperd waar men vanaf wil. Dit afval spoelt ook aan op de vaderlandse stranden. Vroeger was het voor sommige mensen bittere noodzaak om te gaan jutten. Met het gevonden wrakhout werden de kachels gestookt. Daarnaast werd er met het gevonden wrakhout ook schuren gebouwd. Tegenwoordig is het strandjutten een leuke en spannende hobby!