Brood staat bij het leeuwendeel van de mensen iedere dag op het menu. Meestal als onderdeel van het ontbijt en de lunch. Mensen eten uiteraard niet alleen thuis brood, maar dat geldt ook voor het moment dat men op vakantie gaat. Naar Julianadorp aan Zee bijvoorbeeld!
Brood is op verschillende plekken in het Noord-Hollandse kustplaatsje te verkrijgen. Daarbij moet je dan denken aan de supermarkten op de vakantieparken, de grootgrutters die zich hebben verzameld in de winkelcentra en aan de markt die iedere week in Julianadorp aan Zee wordt georganiseerd.
Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel broodsoorten op de Nederlandse markt te verkrijgen zoals chapati, Fries roggebrood, matzes, zuurdesembrood, speltbrood, maïsbrood, roggebrood en tarwebrood. Door de jaren heen is ons land steeds multicultureler gewonden, het geen ook te zien is aan de verschillende soorten brood die in de schappen is te vinden.
Arepa, allinson, bagel, baquette, balep korkum, bapao, beschuit, brioche, broeder, buikman, casinobrood, challe, ciabatta, croissant, focaccia, grittibänz, hardbrood, hefezopf, Italiaanse bol, jouster pof, kadetje, kaiserbroodje, kardemombrood, kerststol, kersttimp, knäckebröd, kropbrood, krokantbrood, krentenbol, maanzaadbrood, meergranenbrood, moutbrood, mueslibol, muffin, naanbrood, oberländer, obwarzanek, paasbrood, panettone, pitabroodje, pizza, puntbrood, poffert, regeringsbrood, roti, rozijnenbrood, saucijzenbroodje, scone, sesambrood, shoubao, stokbrood, suikerbrood, tarvo, tijgerbrood, tortilla, Turks brood, vruchtenbrood, waldkorn, zjengal-broodjes, zonnebloempittenbrood en zuidlaarderbol is een onvolledige opsomming broodsoorten die in Nederland te verkrijgen is.
Meer dan dertigduizend jaar wordt er al door mensen brood gegeten. Het begon allemaal met het kneuzen van graankorrels die werden aangelengd met water tot een papje. Deze pap kon gebakken worden op steen of in de zon gedroogd.