In Julianadorp bevinden zich verschillende bakkers!

Mensen moeten uiteraard eten om te kunnen overleven. Eén van de voedingsmiddelen die bij iedereen op het menu staat, is brood. Ook als je op vakantie gaat is brood voor eenieder een belangrijk rantsoen. Dat geldt natuurlijk óók als je op vakantie gaat naar Julianadorp aan Zee. Supermarkten van de vakantieparken, supermarkten van de winkelcentra en de wekelijkse markt zijn dé plekken in het Noord-Hollandse kustplaatsje waar je je dagelijkse verse brood kunt kopen.

Oneindig veel broodsoorten

Vroeger was de broodwereld heel overzichtelijk: je had bruinbrood en witbrood. Die tijd is al lang voorbij, er zijn tegenwoordig oneindig veel broodsoorten op de markt zoals arepa, allinson, bagel, baquette, balep korkum, bapao, beschuit, brioche, broeder, buikman, casinobrood, challe, chapati, ciabatta, croissant, focaccia, Fries roggebrood, grittibänz, hardbrood, hefezopf, Italiaanse bol, jouster pof, kadetje, kaiserbroodje, kardemombrood, kerststol, kersttimp, knäckebröd, kropbrood, krokantbrood, krentenbol, maanzaadbrood, meergranenbrood, moutbrood, matzes, maïsbrood, mueslibol, muffin, naanbrood, oberländer, obwarzanek, paasbrood, panettone, pitabroodje, pizza, puntbrood, poffert, regeringsbrood, roti, roggebrood, rozijnenbrood, saucijzenbroodje, scone, sesambrood, speltbrood, shoubao, stokbrood, suikerbrood, tarvo, tijgerbrood, tortilla, tarwebrood, Turks brood, vruchtenbrood, waldkorn, zjengal-broodjes, zonnebloempittenbrood, zuurdesembrood en zuidlaarderbol.

Meer dan 30.000 jaar

Mensen eten al heel erg lang brood; meer dan 30.000 jaar. Heel vroeger begon men met het kneuzen van graankorrels. Deze gekneusde graankorrels werden vervolgens met water aangelengd. Het papje dat hierdoor ontstond, werd gebakken op een steen of te drogen gelegd in de volle zon. Overigens zijn er nog steeds plekken in de wereld waar op deze manier brood wordt gegeten en waar dus als het ware de tijd duizenden jaren heeft stil gestaan.